Αίγινα: Όλοι μαζί;

Η νέα φενάκη του «όλοι μαζί» βρέθηκε νικήτρια ξεπερνώντας τη νέα εποχή. Όλοι μαζί; Είναι ένα ερώτημα, διότι (ψάξαμε-ψάξαμε) δεν είδαμε τα ονόματά μας πουθενά. 16 δημοτικοί σύμβουλοι του νικηφόρου συνδυασμού+7+4 δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης. 28 πρόσωπα (μαζί με το δήμαρχο) από τα σπλάχνα μας αναλαμβάνουν για μια μεγάλη περίοδο να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό μας. Και μάλιστα για περισσότερα ζητήματα απ’ ότι στο παρελθόν, λόγω Καλλικράτη. Από πού κι ως πού «όλοι μαζί»; Δεν περιμένουμε απάντηση.

Ιδού λοιπόν: Για να κάνουμε (πραγματικά) κίνηση ευθύνης ώστε (πραγματικά) να πηγαίνουμε πρόσω ολοταχώς, (πραγματικά) όλοι μαζί για να πετύχουμε (πραγματικά) τη λαϊκή συσπείρωση, δεν χρειαζόμαστε ούτε τις εκλογές που προκηρύσσει το κράτος ούτε τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα λασπολογίας, ψευδολογίας, μπουρδολογίας και υποσχεσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι στέρεες βάσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μας τους καταπιεσμένους ώστε να διεκδικούμε διαρκώς το δημόσιο χώρο χωρίς διαμεσολαβητές. Να διεκδικούμε τη δημοκρατία των συνελεύσεων, τις από κοινού αποφάσεις, την κυκλική και αιρετή εκπροσώπηση. Να κάνουμε αγώνες ακηδεμόνευτους χωρίς αρχηγούς και εκτελεστές.

Αν αυτό είναι ουτοπικό ας μας πουν όσοι διατείνονται για κάτι τέτοιο, το πώς η διαμεσολάβηση (η κοινωνία των αρχηγών και των εκτελεστών) έχει επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα. Παντού τα έχει διογκώσει. Παντού η έλλειψη συμμετοχής έχει δημιουργήσει ανεύθυνους ανθρώπους. Παντού έχει δημιουργήσει ένα τύπο ανθρώπου που ενδιαφέρεται μόνο για τον στενό του, ιδιωτικό περίγυρο ή σε καθεστώτα αιμοσταγή και ολοκληρωτικά. Έχουμε να επιλέξουμε ένα τύπο δεσποτισμού ή να αγωνιστούμε για μια άλλη κοινωνία αυτοδιεύθυνσης.

Επομένως δεν μιλάμε για τον ου τόπο αλλά για τον δέοντα τόπο. Μια δεοντοπία, ας πούμε;

Σχολιάστε

Filed under "αυτοδιοίκηση, πολιτισμός και "πολιτισμός", πολιτική, τοπικά θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s