Πολιτικές αναφορές στις τοπικές εκλογές

Πολιτικές αναφορές στις τοπικές εκλογές

Η μοναδική περίπτωση συμμετοχής στις εκλογές που έχει πολιτική αναφορά είναι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας που ελέγχεται από το ΚΚΕ, άμεσα και ανοιχτά. Είναι η μοναδική περίπτωση που αναφέρεται κριτικά στον Καλλικράτη και στις συνέπειες που θα έχει την επόμενη περίοδο ενώ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ορθά για την οικονομική κρίση και τις αιτίες που την προκάλεσαν. Το ερώτημα όμως δεν αφορά την ίδια τη συμμετοχή (που είναι αυτονόητη και για όλους τους αστικούς θεσμούς ενσωμάτωσης) αλλά για τον τρόπο συμμετοχής στη μετεκλογική διαδικασία. Το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί τους διατείνονται σε όλη την Ελλάδα, περίπου, ότι θέλουμε μπροστάρη τη δημοτική αρχή για να διεκδικήσει για λογαριασμό των τοπικών κοινωνιών. Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει και τους  πιο καλοπροαίρετους. Σε κάθε περίπτωση οι συνδυασμοί του ΚΚΕ πραγματοποιούν πολιτική διαχείρισης, όπως π.χ. με το Δήμο της Νίκαιας που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους εργαζόμενους που απολύονταν και οι οποίοι βέβαια εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητας της προηγούμενης δημοτικής αρχής Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει με την αυτή καθαυτή πολιτική του ΚΚΕ αλλά σε κάθε περίπτωση με την εγγενή αδυναμία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων να δώσουν λύσεις, τυπικά και ουσιαστικά, ενταγμένοι σε μια γραφειοκρατική μέγγενη και ειδικά αυτήν που είναι προσανατολισμένη στην Αγορά, μέσω του Καποδίστρια και ειδικότερα του Καλλικράτη.

Σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας, τεύχος 5

«Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ», σελ. 2-5

ΥΓ: Για την ιστορία και για κανένα άλλο λόγο γνωστοποιείται ή υπενθυμίζεται το σκεπτικό της συμμετοχής της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αίγινας στο συνδυασμό ΔΑΣΑ (του ΚΚΕ), μέσω εσωτερικού κειμένου, το καλοκαίρι του 2002. Με πολλές αυταπάτες και πολλές αδυναμίες, η δοκιμή εκείνη έπεισε και στην πράξη ότι η συμμετοχή είναι ένα αδιέξοδο.

Σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας, τεύχος 6, σελ.  2-6

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ,    4 Σεπτέμβρη 2002

α)Προτάσεις για ένα προσχέδιο διακήρυξης της Δ.Α.Σ.Α.

1)Πρέπει οπωσδήποτε να επισημανθούν οι τωρινές αλλά και οι μελλοντικές συνέπειες από την εφαρμογή του Νόμου «Καποδίστριας». Πρόκειται για μια από τις «ταμπακέρες» τις οποίες έχουν καλά κρυμμένες στην τσέπη τους οι τωρινοί αλλά και οι αυριανοί διαχειριστές του κράτους. Εν περιλήψει, μιλάμε για την περικοπή κάθε μορφής κοινωνικής παροχής και τη μετατροπή των Ο.Τ.Α. σε έναν συνδυασμό εταιρίας ιδιωτικής, τοπικής εφορίας και τοπικής αστυνόμευσης.

2)Να επισημανθούν συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις της ΔΑΚΑ αλλά και της ολιγομελούς βραχύβιας Πρωτοβουλίας Πολιτών Αίγινας, με αναφορές σε τοπικά ζητήματα, εργασιακά, επαγγελματιών, τοπικός τύπος, ενημέρωση, ακτοπλοΐα, ασφαλιστικό, εργοστάσιο θερμόλυσης, Κουτρούμπεη,κλπ. Σαφείς αναφορές σε αποφάσεις αλλά και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τη μεριά της τοπικής Αρχής και αντιπολίτευσης για καίρια προβλήματα που απασχολούν την Αίγινα (Λιμάνι, κυκλοφοριακό, νερό, ακτοπλοία, βιολογικός καθαρισμός κλπ)

3)Πρέπει να υπάρχει σαφής πρόταση αυτοδιοίκησης από το Συνδυασμό. Οι προσπάθειες των εκλεγμένων για λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά και στις γειτονιές της Αίγινας των οποίων το κλίμα θα μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι και η ουσιαστική διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους βαρόνους της τοπικής πολιτικής που εμφανίζονται άλλοι ως σωτήρες των εργαζομένων (200 θέσεις εργασίας ο Γαλάρης), άλλοι ως σωτήρες της υγείας (Νοσοκομείο της εκκλησίας ο Καλαμάκης), και άλλοι που με δημόσιες κυρίως σχέσεις εμφανίζονται ως η λύση για την Αίγινα ελέγχοντας  τις ψήφους του κόσμου μέσω της επιρροής των μεγαλοοικογενειών της Αίγινας. Γνώμη μας είναι και η προσπάθεια για τη σύσταση επιτροπών στα χωριά της Αίγινας ώστε οι ίδιοι οι πολίτες βαθμιαία να πρωταγωνιστούν στα προβλήματα που τους αφορούν.

4)Πρέπει να αποφευχθούν σωτηριολογικές φράσεις τύπου «καλείται να βγάλει την Αίγινα από την κακομοιριά της», «τον γνωστό αγωνιστή Νίκο Σιμερδάνη», «σίγουρη επένδυση της ψήφου». Είναι αντίφαση να επικρίνουμε τους επίδοξους σωτήρες και να παίρνουμε στοιχεία από το λεξιλόγιό τους. Είναι προτιμότερο να χαθούν ψήφοι παρά να πλησιάσουμε έστω και λίγο στη λογική των υπολοίπων συνδυασμών.

β)Προτάσεις για τη λειτουργία της Δ.Α.Σ.Α.

1)Τακτικές συναντήσεις στο γραφείο ή στο κιόσκι που θα στηθεί. Η πρόταση συμπολίτη μας την ημέρα της Διακήρυξης υποψηφίου Δημάρχου για εβδομαδιαίες συναντήσεις είναι νομίζω σημαντική. Μόνο εκεί μπορούμε με καλύτερο τρόπο να εκτιμούμε τα λάθη στις προσπάθειές μας και να συνοδοιπορούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

2)Οργάνωση δημοσίων συγκεντρώσεων για συζητήσεις σε όποια χωριά έχουμε τη δυνατότητα από ανθρώπους που γνωρίζουμε κλπ. Στο κάτω κάτω της γραφής μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με κόσμο, να δοκιμάσουμε τις ιδέες μας και να ξεκινήσουμε ενημέρωση και για άλλα προβλήματα που απασχολούν συνολικά. Μέσω αυτών των συναντήσεων θα μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα προβλήματα και να στηρίξουμε ανθρώπους στα χωριά που συνήθως μόνοι τους απέναντι σε τοπικούς γραφειοκράτες πασχίζουν για αυτά αλλά και να στελεχωθεί και η λίστα του συνδυασμού.

3)Οι αφίσες μας και το έντυπο υλικό πρέπει να έχουν ουσιαστικές αναφορές στα τοπικολαϊκά προβλήματα αποφεύγοντας όσο είναι δυνατόν την προβολή φωτογραφιών προσώπων

4)Έκδοση μικρών φυλλαδίων για επιμέρους ζητήματα που αφορούν την Αίγινα με τις προτάσεις του συνδυασμού.

5)Επιμερισμός και κατανομή ευθυνών σε μέλη της γραμματείας και συνεργαζόμενους για την καλύτερη οργάνωση της όλης προσπάθειας

Σχολιάστε

Filed under "αυτοδιοίκηση, πολιτισμός και "πολιτισμός", τοπικά θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s