για την ανταγωνιστική Αίγινα σε ένα ανταγωνιστικό κόσμο (η καταστροφή με άλλα λόγια)

«Σε τούτους τους βραδείς καιρούς που ζούμε

ούτε η έμπνευση δεν έρχεται στην ώρα της»

Από τα «Καλωσορίσματα» του Θεμιστοκλή Αυγερινού

περ. «Πλανόδιον», τεύχος 44, Αθήνα Ιούνιος 2008

Θέλουμε χρήματα περισσότερα για την αντιπεριφέρειά μας, διότι είμεθα στον κουβά της Αττικής. Ας πούμε ότι θα βρεθούμε στο χείλος του πηγαδιού. Ας πούμε ότι ο Δ. Καρύδης μας (φύλαξ άγγελος της περιοχής μας) το πετύχει κι αυτό, όπως επετεύχθη η ίδρυση αντιπεριφέρειας Νήσων Αργοσαρωνικού  και μάλλον θα συμβεί.  Στη φάση του σχεδιασμού που βρίσκεται ο αναπτυξιακός νόμος πιθανόν να το λάβουν υπ’ όψη τους οι συντάκτες του.  Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι θα πέσουν περισσότερα χρήματα στην ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει «ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων», «οικονομική ανάπτυξη»,  «επιχειρηματικότητα» και «περιφερειακή συνοχή». Και βέβαια ακόμα και τα κοινωφελή έργα (δρόμοι, λιμάνια, υποδομές πόλης) πάλι εργολάβοι θα τα αναλάβουν. Άλλωστε το υπουργείο έχει αυτό το όνομα (Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) και επίσης αυτό το ρόλο. Αυτή είναι και η σύγχρονη αδιέξοδη αντίληψη που εκφράζει και η οποία κυριαρχεί στους κόλπους της Πολιτικής και της Οικονομίας: ότι με τον ανταγωνισμό η κοινωνία θα αποκτήσει συνοχή εντός της περιφέρειας και ότι με τον ανταγωνισμό των περιφερειών θα υπάρξει γενικότερα συνοχή σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σερβίρουν και τα παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας, αυτά μαθαίνουν και στις σχολές πολιτικών και οικονομικών επιστημών και σιγά-σιγά τα μαϊμουδίζουμε και στο καφενείο (*) κάτω από το δημαρχείο. Στην πραγματικότητα όμως ο ανταγωνισμός δεν μπορεί να ωφελήσει πέρα από λίγους εργολάβους και επιχειρηματίες που μπορούν να πάρουν τα μεγάλα πακέτα, πετώντας κάποια κομμάτια σε λίγους μικρότερους που θα ψυλλιαστούν ότι μπορεί και να πλουτίσουν, καθώς και ψίχουλα για τους εργαζόμενους στη νέα συνθήκη δουλείας από πλευράς μνημονιακών αλλαγών (**). Η κατακραυγή του παλαιού δημόσιου χαρακτήρα (που μόνο δημόσιος δεν ήταν αλλά υπό την κηδεμονία του κράτους συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής παθολογίας) έχει πλέον μαζί με ελάχιστες αλήθειες καταστεί το βασικό κριτήριο πολιτικών επιλογών δίπλα σ’ αυτά των ιδιωτικών εξυπηρετήσεων.

Έτσι, ανάμεσα στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο που ευνοεί μια παρασιτική γραφειοκρατία που επιβίωνε με τον κόπο των εργαζομένων με το άλλοθι κοινωνικών παροχών και στην αυταπάτη της ελεύθερης οικονομίας που υπόσχεται ανάπτυξη για να συσσωρεύουν λίγοι ογκώδη κέρδη, συνθλίβεται η κοινωνία και οι ανάγκες της. Συνθλίβεται η δυνατότητά της να αυτοκυβερνάται και να κανονίζει δίκαια την κατανομή των πόρων και του πλούτου δίνοντας την ισχύ στη μια ή στην άλλη εκδοχή δυνατότητας εκμετάλλευσης της εργασίας και της φύσης. Όλα αυτά βέβαια είναι φαινομενικά άσχετα με το ζήτημα της χρηματοδότησης που είναι μπροστά μας και αποτελεί την έκφραση μιας νικηφόρας από τη μεριά της κυριαρχίας, συνθήκης.  Κι αυτός ο ρεαλισμός είναι αδίστακτος: Τι έχετε να πείτε, ρε, για τα προβλήματα;

Ο αγώνας μόνο των ανθρώπων απέναντι στα συμφέροντα των λίγων και ιδιαίτερα στις ανταγωνιστικές συνθήκες ανταγωνιστικών περιφερειών μπορεί να είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη. Μια βασική διαφορά από το υπάρχον είναι το να απαιτήσουμε τα χρήματα να επενδυθούν σε κοινωνικά εργαστήρια που θα αντικαθιστούν την Αγορά. Χρήματα που θα μετατραπούν σε παραγωγική κοινοτική περιουσία με συνθήκες εργασιακής ισότητας. Αγορά τεχνολογικής υποδομής, χρηματοδοτήσεις εργαστηρίων και κοινοτικών βιοτεχνιών, κοινοτική χρήση της γης, αυτοαξιοποίηση των τοπικών πόρων, συνεργασία για την ακτοπλοΐα με τους δήμους που εξυπηρετούνται, τόνωση της περιφέρειας των νησιών (τα χρήματα όλα συνήθως πέφτουν στα τουριστικά κεντρικά μέρη), δημιουργία κοινοτικών υποδομών καθημερινότητας (ταμείο αλληλεγγύης, φούρνος, διακίνηση και διάθεση τροφίμων, παραγωγή αγαθών σε δημοτικούς κήπους, κατασκευή στερνών για το νερό, περιορισμό της κατανάλωσης νερού στις τουριστικές περιόδους, κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης του βρόχινου νερού, δημοτικά συνεργεία επισκευών, δημοτικά ξυλουργεία, κεραμικής, και ότι άλλη δραστηριότητα συνδέεται με τα καθ’ ημάς) σε συνάρτηση με την καθιέρωση δίκαιων ανταλλαγών, ενός τρόπου κατανάλωσης άμεσα συνδεδεμένου με την παραγωγή και το σεβασμό στο περιβάλλον με τη στοχοθέτηση μιας σχετικής οικονομικής αυτοδυναμίας. Μια τέτοια συνθήκη δεν θα μπορεί να γίνει όμως χωρίς αγώνα για την κοινότητα των ίσων. Κάποιες καλές ιδέες όχι μόνο δεν φτάνουν αλλά καίγονται στην πορεία τους…

(*) «Ο κύριος Σακκιώτης έκανε επίσης αναφορά στις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχει η Αίγινα λόγω της τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και την ανάπτυξη του πολιτισμού που μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή. «Ο πολίτης θα είναι πρωταγωνιστής των δημοτικών εξελίξεων» συμπλήρωσε ο κύριος Σακκιώτης. Και ολοκλήρωσε χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό και τον πολιτισμό ως βασικούς πυλώνες για την ανταγωνιστικότητα της Αίγινας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

http://www.aeginaportal.gr/content/view/4932/2/lang,el/

(**)Μεσοπρόθεσμα, η αντιστοίχηση με την περιφερειακή οργάνωση της Ε.Ε. και η συμμετοχή στην «Επιτροπή των Περιφερειών» θα οδηγήσει σε άμεση συνάφεια των πολιτικών που θα ασκούνται σε περιφερειακό επίπεδο (και των αντίστοιχων κονδυλίων) με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Ο εξισορροπητικός ρόλος του κεντρικού κράτους στην περιφερειακή ανάπτυξη σταδιακά θα καταργηθεί, για να δώσει τη θέση του στον κεφαλαιακό ανταγωνισμό ανά περιοχή και τις αντίστοιχες πιέσεις προς τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις κεφαλαιακής συσσώρευσης, ενώ αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων (πλούσιων) και υπανάπτυκτων (φτωχών) περιφερειών.
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/04/blog-post_22.html

Σχολιάστε

Filed under "αυτοδιοίκηση, πολιτισμός και "πολιτισμός", τοπικά θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s