Είδες η ΔΕΗ; (όχι μόνο στην Αίγινα)

Μια παλιά διαφήμιση της TV έρχεται πάλι, τοπικά, στην επικαιρότητα από αυτήν και αυτήν την ανάρτηση. Δυο αναρτήσεις χωρίς ανάσα για τη ΔΕΗ που όχι μόνο σου δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για τη σωτηρία του περιβάλλοντος αλλά προβαίνει και σε αγαθοεργίες για τον τουρισμό και τον πολιτισμό στο νησί. Αν και με το πρώτο έχει ήδη ασχοληθεί η Σχεδία, κατόπιν ολοκληρωμένου αφιερώματος διαφήμισης στο Saronic News για τις φωτοβολταϊκές απάτες κι αυταπάτες, η δεύτερη ανάρτηση από την ομάδα στήριξης της παράταξης «Κίνηση Ευθύνης», ολοκληρώνει. Το δημοσίευμα αφορά την αναμενόμενη κίνηση της ΔΕΗ, δια στόματος Μπιρμπίλη (έχουμε προσβάσεις διατυμπανίζει, το ΦΕΚ της προηγούμενη δημοτικής αρχής) αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν τα πηγαδάκια («το περιμέναμε και το ξέραμε» όπως λέει η ομάδα του Aeginafirst) προκειμένου η ΔΕΗ να αποκαταστήσει τη φήμη της. Αν ξεμπερδέψουμε στα γρήγορα με την τοπική πρεμούρα για τη στήριξη ηγετικών ομάδων που γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη με τη συμμετοχή πλέον του νέου δήμαρχου για τη διάσωση του Κυβερνείου και με ερωτηματικά σχετικά με τα χρήματα που ήδη έχουν δοθεί στο fist fest (γιατί δεν το μάθαμε πιο πριν, ότι η ΔΕΗ συμμετείχε;) θα ασχοληθούμε και με την υπόθεση, ΔΕΗ. Τελειώνοντας το πρώτο:

ο μοναδικός ‘’παίκτης’’ μέχρι τώρα στη δημοτική αρχή Αίγινας είναι ο πυρήνας της παράταξης «Κίνηση Ευθύνης». Με βάση αυτήν ετεροκαθορίζεται η νέα Δημοτική αρχή κι αυτό θα συνεχιστεί. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για μια δεμένη ομάδα-ένα αρραγές μέτωπο που δεν βασιζόταν μόνο στο τι δεν κάνουν οι «άλλοι» αλλά κυρίως σε κάποιες θέσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση «πρώτα στην Αίγινα» που από κοινού ήταν κατεκτημένες. Αυτό φάνηκε σ’ όλη σχεδόν την τετραετία τόσο με τη ασυνήθιστα «αντιεπικοινωνιακή» συμπεριφορά της όσο και με το γεγονός ότι είχε μια έτοιμη διαχειριστική λύση για τα περισσότερα ζητήματα όπως και με τις διαγραφές των δημόσια διαφωνούντων από την παράταξη. Όλα αυτά βέβαια στην κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα.

Από κει και πέρα: τι είναι αυτό που θα πάρει η ΔΕΗ πίσω –πολλαπλά- ως όφελος από αυτή τη χορηγία; Ξέρουμε ότι η ΔΕΗ έχει πάψει να είναι κρατικός οργανισμός με την παραδοσιακή έννοια και είναι μια Εταιρία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δίνοντας χρήματα λήγει και οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τους επαγγελματίες στο νησί (μετά από τις χλιαρές απειλές και ανακοινώσεις) ενώ παράλληλα αποκαθιστά τη φήμη της. Προς τι όμως η διαφήμιση της ΔΕΗ, εφόσον αποτελεί μονοπώλιο; Υπάρχουν ανταγωνιστικές εταιρίες οι οποίες πιθανόν να παίξουν ρόλο στην αγορά της ενέργειας κι άνοιξε η ΔΕΗ τη φαρέτρα  των χορηγιών (μέσω Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης); Μήπως το 5ήμερο διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αίγινα έχει σημασία πιο μεγάλη από το τι συνέβη στο νησί το καλοκαίρι και πλέον χρησιμοποιείται ως το κακό προηγούμενο στην αγορά ενέργειας από στις εταιρίες που επιθυμούν να σπάσουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ; Μήπως το ξεκίνημα για πομπώδεις χορηγίες έχει να κάνει και με μια νέα πολιτική της ΔΕΗ στο νέο πεδίο ανταγωνισμού για την αγορά ενέργειας ειδικά στη νέα περίοδο των Περιφερειών, που τα χέρια της Αγοράς και της Ανταγωνιστικότητας είναι πιο ελεύθερα; Τουλάχιστον το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ, το έχει ήδη δρομολογήσει.

Σχολιάστε

Filed under "αυτοδιοίκηση, πολιτισμός και "πολιτισμός", πολιτική, τοπικά θέματα, οικονομία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s