Μισθωτή (κι όχι παντού) εργασία στο νησί: σκλαβιά, εκβιασμός κι αμηχανία. Τι;

5-7 ένσημα για τους οικοδόμους το μήνα και τα αφεντικά λύνουν το ασφαλιστικό ζήτημα στο νησί. Δεν χρειάζονται οι οικοδόμοι σύνταξη. Στο όριο για την κλινική ασφάλιση, μόλις 100 ένσημα το χρόνο και αν. Το μεροκάματο στην καλύτερη 55-60 ευρώ, με τις σχετικές υπερωρίες.

40-46 ώρες τη βδομάδα για οδηγούς 500 ευρώ το μήνα. Με την υπόσχεση της ανάκαμψης της αγοράς.

Οι μισθοί μειώνονται. Πέφτει το επίπεδο κατανάλωσης. Ακόμα και τα φαγάδικα κλείνουν ή υπολειτουργούν.

Στα μαγαζιά η κατάσταση σε κάποιες περιπτώσεις είναι χειρότερη. Στο όριο της σύμβασης (700-650-550 και προς τα κάτω) με ωράρια και τελειωμένα ρεπό.

Ζούμε άραγε σε νησί που εκμεταλλεύεται την κρίση; Το ηθικό ζήτημα άσ’ το να πάει…

Πολλά αφεντικά -πλην ελαχίστων σχεδόν αυτοαπασχολούμενων, θέλοντας να συνεχίσουν στο ίδιο όσο το δυνατόν μοντέλο ζωής, επικαλούνται την κρίση και απολύουν, μειώνουν ωράρια, μειώνουν μισθό, δεν κολλούν ένσημα. Κι ο φόβος σ’ ένα μικρό νησί στο να πείς «όχι», κολλάει στη μαύρη λίστα που θα μπεις.

Η πραγματική οικονομία του νησιού σε μικρότερο βαθμό από παλιά, είναι στο χέρι της οικογένειας, της συνεργασίας των ανθρώπων, της ανταλλαγής, σ’ ότι έχει μείνει από τη γη και τη θάλασσα.

Κοινές διαπιστώσεις παντού: μας έχουν πουλήσει, είμαστε μαλάκες που τους ακούγαμε, μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν, θέλουμε να πιστεύουμε στα ψέμματά τους…

Δεν έχουν γίνει ακόμα συλλογική κατάκτηση. Δεν έχουμε βρει ακόμα ιστό που να συνδέει, εμάς τους από κάτω… Αναζητείται επειγόντως.

ΥΓ: Στα παραπάνω εντάσσονται περιπτώσεις που πληρώνονται με μισθό φτηνού εργάτη. Στην παρακάτω περίπτωση …πληρώνεις για να εργάζεσαι. Για όσουν δεν το κατάλαβαν ακόμη, ας κοιτάξουν τις προϋποθέσεις για να ξεσκατίζεις, χωρίς πληρωμή, τα κλουβιά στο ΕΚΠΑΖ Αίγινας-πληρώνεις και δουλεύεις για την προϋπηρεσία; Σε ΜΚΟ; Σε ΑΜΚ;

http://www.ekpazp.gr/multi158/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=40&lang=el

5. Οι εισφορές προς το ΕΚΠΑΖ δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση

Για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εργασίας στο ΕΚΠΑΖ ο κάθε εθελοντής θα εγγράφεται με 100 € που θα καταβάλλονται στο ΕΚΠΑΖ εφάπαξ (εάν δηλαδή αργότερα ο εγγεγραμμένος εθελοντής θελήσει να ξανασυμμετάσχει, δεν χρειάζεται να ξαναδώσει αυτό το ποσό).

Επίσης για τον πρώτο μήνα συμμετοχής του στο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας και μόνο γι’ αυτό το διάστημα, ο κάθε εθελοντής υποχρεούται να συνεισφέρει με το ποσό των 40 € ανά βδομάδα. Δηλαδή,  αν κάποιος εθελοντής έρθει στο ΕΚΠΑΖ για 2 εβδομάδες και για πρώτη φορά, θα εγγραφεί με 100 € και θα δώσει άλλα 2 x 40 € = 80 €.

Εάν όμως καθήσει πέραν του ενός μηνός, θα πληρώσει την εγγραφή και 4 x 40 € = 160 €, όσο διάστημα και αν καθίσει. Εάν έρθει για 2η ή πολλοστή φορά, θα πληρώσει μόνο το ποσό των 40 € ανά βδομάδα και μόνο μέχρι τις 4 βδομάδες της παραμονής του.

Με αυτά τα χρήματα καλύπτονται τα έξοδα από την χρήση ρεύματος, νερού κ.α. (accommodation cost) ενώ καλύπτεται και για πρωινό και 1 ημερήσιο γεύμα, ελληνικής κουζίνας χωρίς να περιλαμβάνεται κρέας. Το πρωινό λ.χ. περιλαμβάνει τσάι, καφέ, γάλα, ψωμί, μαρμελάδα, βούτυρο και το ημερήσιο γεύμα πατάτες, όσπρια, λαχανικά και σαλάτα. Επαναλαμβάνουμε ότι εάν ο εθελοντής παραμείνει στο κέντρο για περισσότερο από 4 βδομάδες, δεν θα χρειάζεται να πληρώνει για την τροφή του και τα γενικά έξοδα accommodation.

Το ΕΚΠΑΖ διαθέτει και ένα μίνι βαν για την απογευματινή έξοδο των εθελοντών, μιας και το κέντρο βρίσκεται στην εξοχή και περίπου 9 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Αίγινας, αφού δεν υπάρχει συγκοινωνία στο μέρος αυτό. Η κίνηση του αυτοκινήτου γίνεται μετά από συνεννόηση με το διαχειριστή του ΕΚΠΑΖ και το κόστος κίνησης δεν περιλαμβάνεται στο προαναφερόμενο χρηματικό πακέτο, όμως θα είναι οπωσδήποτε χαμηλότερο από το κόστος που θα χρειαζόταν για ένα ταξί.

Διάβασα και αποδέχομαι τους παραπάνω όρους. Με το συμφωνητικό αυτό απαλλάσσω το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και όσους συνδέονται με αυτό από κάθε απαίτηση και ενέργεια έναντι απώλειας περιουσιακών στοιχείων, ατυχήματος ή θανάτου που μπορεί να συμβεί στον/στην αιτούντα/ούσα, ως αποτέλεσμα ταξιδιού ή άλλης δραστηριότητας που προκλήθηκε υπό/από την εποπτεία του ΕΚΠΑΖ.

Σχολιάστε

Filed under πολιτισμός και "πολιτισμός", πολιτική, εργασιακές σχέσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s