Αύρα; (ΙΙ)

«Σ’ αγαπώ πέτρα της θάλασσας με τις πληγές από το επίμονο νερό. Μοιάζεις τις μέρες μας δαρμένες απ’ τον καιρό».

Μαρία Παπαλεονάρδου, Τα δέντρα, εκδόσεις Κέδρος

Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να το ερμηνεύσουν; Με τι άλλο εργαλείο αποκρούεις την αλήθεια; Του πετάς τη «συνομωσία» και καθαρίζεις. Χρησιμοποιώντας την εναντίωση ή την επίκληση στο λόγο της «εναλλακτικής» μειοψηφίας, πετάς ένα πυροτέχνημα, οπότε σταματάει κάθε συζήτηση.
Ας θυμηθούμε, δυο τρία πράγματα φρέσκα, σχετικά: Ο Τάκης Κουκούλης τουλάχιστον με τις αποφασιστικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, κλπ, υπόσχεται να καθαρίσει την παραλία προκειμένου να είναι προσβάσιμη στους πεζούς. Τι έκανε; Διαθέτοντας 120.000 ευρώ από χρήματα του Δήμου Αίγινας, διαπλάτυνε τα πεζοδρόμια δίνοντας άλλο ένα μαγαζί, στους μαγαζάτορες της παραλίας. Ο λόγος; Ήθελε ως δήμαρχος να έχει τον έλεγχό της. Και πήρε το ανάλογο αντίτιμο: Μηνύσεις και σταμάτημα των εργασιών, λάδια χυμένα στις στρωμένες πλάκες από «άγνωστους». Πόλεμος στα σημεία με μηνύσεις που η έκβασή τους είναι αμφίβολη. Και βέβαια διάνοιξε, η προηγούμενη δημοτική αρχή, 50 βήματα δρόμο στη Σπύρου Ρόδη, για τους καταναλωτές. Κι αυτό λοιπόν «καλό» είναι. Όπως «καλό» είναι για τον άξιο μαθητή του, Σάκη η αποστήθιση όρων όπως «πολιτισμός», «τουρισμός», ανταγωνιστικότητα», «ανάπτυξη» κλπ. μιμούμενος ταυτόχρονα και στρατηγικές και τακτικές που πάντα πετυχαίνουν. Από κει και η φαντασμαγορική επιχείρηση με επικοινωνιακούς όρους απέναντι σ’ έναν επιχειρηματία που, τουλάχιστον το άξιζε. Και; Τι έχουν να πουν, ας πούμε, για τα πεζοδρόμια που κλείνονται από επιχειρηματίες, όπως του IN ON THE BEACH; Και άλλοι που κλείνουν την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο και στην παραλία; (Ας πούμε). Τι έχουν να πουν για αλλού, καταπατήσεις αιγιαλού; Ας τελειώσει η ανάρτηση εδώ. Μακροσκελής κατάλογος δημοσιευμάτων, στη σχεδία και στο αρχείο της καταμαρτυρούν την πολιτική βούληση των επικεφαλής της τοπικής μας κυβέρνησης.

Ξαναδημοσιεύουμε την ανάρτηση «Αύρα;»  στηριγμένη και σε κάποιες ενδεικτικές παραπομπές, μιας και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν μας αφορούν, παρά μόνο το πλήθος που δεν υπάρχει. Από κει και πέρα, το κενό καταλαμβάνεται από τα αέρια. Κι αέρια βαθειά επικίνδυνα, όσο βαθαίνει η κρίση που ζούμε…

«Ακούω τη φωνή μου ν’ ανεβαίνει απ’ το πηγάδι βαθειά κι αγνώριστη σα βόγγος στο σκοτάδι. Ο μόνος σύντροφος που σπάει τη σιωπή. Κι έτσι μπορρώ να περπατώ, ακόμα, ν’ αναπνέω».

Μαρία Παπαλεονάρδου, Τα δέντρα, εκδόσεις Κέδρος

Ένα βρώμικο παιχνίδι ξεκινάει, δηλαδή συνεχίζεται, με αφορμή την αποψίλωση της παραλίας της Αύρας. Μια φαινομενικά θετική ενέργεια του Δήμου Αίγινας, το να καθαρίσει την Αύρα από τις παράνομες δραστηριότητες του επιχειρηματία που εκμεταλλευόταν τη συγκεκριμένη παραλία και με το φιλοθεάμον κοινό των μπλογκς και των ιστοσελίδων να χάσκει, είναι η αφορμή για να ξεκινήσουν κάθε είδους εκβιασμοί. Όχι απλά της αποστολής μηνύματος για το διαχωρισμό των φίλων και εχθρών της νυν τοπικής αρχής και των φίλων της, όχι μόνο της άλλης πλευράς η πρόκληση (με κρυφά χαρτιά στη φόρα) για περαιτέρω , δήθεν, ανάληψη ευθύνης από το Δήμο να ξεκαθαρίσει το τοπίο… Και τι άλλο μπορεί να δούμε στο θολό τοπίο του τοπικού μας παραγοντισμού. Συμμαχίες που αποσκοπούν σε χτύπημα αντίπαλων συμφερόντων, μηνύματα του τύπου «σας έχω στον κρυφό μου άσσο» και ψάχνω για προστάτες, απαντήσεις σε άλλους επιχειρηματίες με τη δήθεν εφαρμογή του νόμου που αλλού, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ιδού, το βάθος της τοπικής μας πολιτικής και το αδιέξοδο, όταν αυτό συνδέεται άμεσα με την αποχή από μια ενεργή και ισότιμη συμμετοχή στα κοινά. Γιατί το βάθος δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που νέμονται την οικονομία και τις αποφάσεις σε ένα τόπο. Το βάθος της πολιτικής στην Αίγινα και αλλού, είναι ένας λάκκος μέσα στον οποίο είμαστε εμείς.

«Πρόσεχε. Μην πατάς στην επιφάνεια. Θα σπάσει ο πάγος. Θα βουλιάξεις στις καταστροφές».

Μαρία Παπαλεονάρδου, Τα δέντρα, εκδόσεις Κέδρος

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s