για τη σημερινή συγκέντρωση »φορέων» στην Αίγινα

Η σημερινή συγκέντρωση των ‘’φορέων’’ στην παλαιά Προβλήτα στην Αίγινα, επιβεβαίωσε την παρουσία, τις προθέσεις και το λόγο ύπαρξης της συνέλευσης αγανακτισμένων Αίγινας η οποία αποτελεί τη μοναδική υπαρκτή κοινωνική-πολιτική δομή στην Αίγινα που μπορεί να οργανώνεται δημοκρατικά, να παρεμβαίνει στα κοινωνικά δρώμενα του νησιού ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και παράλληλα να αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου εθνικού και διεθνούς κινήματος που τείνει να υπερβαίνει τους όρους του πολιτικού οικονομικού καθεστώτος. Η ανυπαρξία των ‘’φορέων’’ αν εξαιρέσουμε τον Σύλλογο Δ/Ν νησιών Αργοσαρωνικού που ήταν παντού, παρών και του ΠΑΜΕ που μετρημένοι ακολουθούν την κομματική γραμμή, η, με ώρα λήξης τις πρώτες ώρες του μεσημεριού, διαδήλωση που έστησαν -εις γνώσιν τους- οι επικεφαλείς της Επαγγελματικής, υπογραμμίζει τόσο τις προθέσεις όσο και τις αδυναμίες. Από την αρχή μέχρι και το τέλος του αποκλεισμού των τραπεζών (9.00-13.00), μέλη και φίλοι της Λαϊκής Συνέλευσης Αγανακτισμένων Αίγινας ήταν σε όλους τους αποκλεισμούς των υποκαταστημάτων τραπεζών ακόμα και σ’ αυτήν, έξω από την ALPHA, που το ΠΑΜΕ είχε τοποθετήσει το πανό του.

Από την άλλη επιβεβαίωσε ιδιαίτερα όσους πιστεύουν ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και αξιακή. Διότι δεν εντάσσεται σε καμιά οικονομική θεωρία το να κρυφοκοιτάς από το μαγαζί σου το ποιος είναι ανοιχτός προκειμένου να ανοίξεις κι εσύ για μια μέρα που κηρύχθηκε απεργία,παρά μόνο στις αξίες που έχεις μέσα από το πετσί σου (και δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες, τέτοιοι). Κι αν θεωρήσουμε ότι ο πυλώνας και ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας είναι οι επαγγελματίες του νησιού, τότε μπορούμε να πούμε ότι η τοπική οικονομία σε ημέρα απεργίας θριάμβευσε στην παραλία. Ήδη από τις 11.30 με 12.00 δεν μπορούσε να ξεχωρίσεις αν ήταν ημέρα απεργίας ή μια καθημερινή ημέρα, ειδικά στην παραλία που οι μικροσυγκρούσεις (λογομαχίες κλπ) έξω από τις τράπεζες φαίνονταν να είναι η εξαίρεση. Από την άλλη, το γεγονός ότι έκλεισαν τα μαγαζάκια τους οι περισσότεροι επαγγελματίες (όχι της παραλίας) είναι σημαντικό γιατί έτσι αναμετρούν τις δυνάμεις τους σε αυτήν τη συμβολική πράξη και είναι σίγουρο ότι αυτοί ακόμα δεν έχουν βρει και δεν εμπιστεύονται κάποιο όργανο έκφρασης πέρα από το να κάνουν παράπονα για την «Επαγγελματική». Έτσι δεν εξηγείται η αποδυνάμωση της κινητοποίησης απλώς από το γεγονός ότι κάποιοι από τους διοργανωτές -οι ίδιοι- υποβάθμισαν την κινητοποίηση αλλά και από το γεγονός ότι βαθμιαία η εμπειρία αποκτάται και μάλιστα όταν δεν υπάρχει η προοπτική του αγώνα. Η κρίσιμη αυτή κατάσταση είναι πραγματικά μια ευκαιρία (όχι βέβαια με τη μαυραγορίτικη έννοια που απέδωσαν στην «ευκαιρία» ο τέως και νυν δήμαρχος) για να έρθουμε δίπλα-δίπλα οι δεχόμενοι την καταιγίδα, δοκιμάζοντας τη συνεργασία κι αποδαιμονοποιώντας αυτό που μέχρι τώρα ήταν ο απόλυτος κίνδυνος (να βρεθείς χωρίς βοσκό-έξω από το κοπάδι): να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, ξεκινώντας ίσως από τους αγώνες που ήδη κάνουμε.

ΥΓ: Καλές οι καλημέρες και οι ‘’κοινές προσπάθειες στο δρόμο του αγώνα’’ αλλά μπροστά στον τραμπούκο Λούβαρη (που παριστάνει τον αθώο πολίτη που του κόβουν το δικαίωμα να μπει στην ALPHA) δεν πρέπει να λες: «γιατί δεν πας και στην Εθνική (Τράπεζα)»; Εκεί στην Εθνική (Τράπεζα) από τις 9 παρά τέταρτο οι αγανακτισμένοι έχουν αποκλείσει την είσοδο, στη συνέχεια απλώθηκαν στην Αγροτική και κατόπιν στην Εμπορική. Στη συνέχεια στήριξαν και όλους τους άλλους αποκλεισμούς και χωρίς πανό. Επίσης ο τραμπούκος Λούβαρης, επίσημος εργολάβος και επίσημος ξυλοκόπος του Δήμου Αίγινας, πάλι έξω από την ALPHA, έλεγε σε απεργό δάσκαλο και μέλος της συνέλευσης αγανακτισμένων: «εγώ δουλεύω ρε, δεν είμαι σαν κι εσένα τεμπέλης».

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s