αρχείο για τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Αίγινα (κι όχι μόνο) και για τα γεγονότα στο Λιβάδι

Η Σχεδία δημοσιεύει για τους λιγοστούς φίλους και φίλες της ένα μικρό αρχείο για τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Αίγινα διότι είναι σημαντική η γνώση για τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την περίοδο από το φθινόπωρο του 2003 ως και το τέλος του καλοκαιριού του 2004, στο νησί. Εκείνη την περίοδο η Σχεδία, η Πρωτοβουλία Πολιτών Αίγινας που την εξέδιδε, καθώς και κάποιοι συμπολίτες (136 υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης προς τους ψυχασθενείς του οικοτροφείου εναντίον περίπου 4.000 υπογραφών εναντίον της εγκατάστασης) στοχοποιήθηκαν από τους υποκινητές των επεισοδίων κατά της εγκατάστασης 14 ψυχασθενών στο Οικοτροφείο της εταιρίας «Κλίμακα». Οι παραπάνω αγωνίστηκαν ενάντια στο στίγμα, αρνούμενοι παράλληλα να παίξουν το παιχνίδι του χρήσιμου ηλίθιου για λογαριασμό ενός επιχειρηματία της ψυχικής υγείας. Το ίδιο και τώρα αρνούνται να παίξουν το ρολάκι του χρήσιμου αντιρατσιστή για λογαριασμό σκοτεινών και ύποπτων επιδιώξεων, όπως αυτά δεν φαίνονται σε αναρτήσεις φαινομενικά άσχετες με την επικαιρότητα.

Τώρα το οικοτροφείο έκλεισε όπως κλείνουν πολλές τέτοιες δομές κι αυτό, την περίοδο της κρίσης που διανύουμε, συντίθεται με όλα τα επακόλουθα, ως τραγωδία. Εκατοντάδες άστεγοι διωγμένοι από τις δομές ψυχικής αποκατάστασης, δίπλα σε άλλους, συνθέτουν μια πόλη αστέγων μέσα στην πόλη.

Στη διάρκεια της μικρής ζωής του, το οικοτροφείο ήταν σαν να μην υπήρχε. Ούτε εκδορές, ούτε σημάδια φαίνεται να απέκτησαν από τους «επικίνδυνους τρελούς του Κανελά», ούτε υπήρξαν επιθέσεις από ανήμπορους δυστυχισμένους που βρήκαν για λίγο χρονικό διάστημα στέγη, τροφή, νοσηλεία και μια σχετική σπιτική φροντίδα. Ένας μοναχά από τους πρωτοστατούντες έχει ζητήσει συγγνώμη (Δ. Καλαφάτης). Για τους υπόλοιπους, ακόμα, είναι σαν να μην έγινε τίποτε…

Για τους εχθρούς της, η Σχεδία, το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να τους υπενθυμίσει -όχι όλα αυτά που ήδη τα ξέρουν,αλλά- ότι η ζωή είναι απίστευτα μικρή κι οι προορισμοί της κοινοί. Για όλους μας.

ΥΓ: Και κάτι για την …ιστορία, που απευθύνεται σε εξυπνάκηδες που νομίζουν ότι ξέρουν όλα όσα συμβαίνουν, στην Αίγινα. Στο ΜΙΡΑΝΤΑ, δεν παραθέρισαν οι τρόφιμοι του οικοτροφείου της Κλίμακας αλλά τρόφιμοι ΔΗΜΟΣΙΟΥ οικοτροφείου που με πολύ κόπο και εθελοντική (εκτός ωραρίου εργασίας) και επιστημονική φροντίδα λίγων αγωνιστών γιατρών, ίδρυσε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (το Δαφνί). Είχαν έρθει ως πελάτες του ξενοδοχείου με την επίβλεψη ψυχιάτρου, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού που εργαζόταν στον ξενώνα. Ήταν ίσως από τους τελευταίους που έζησαν αυτό το προνόμιο να κάνουν διακοπές με έξοδα του προγράμματος Ψυχαργώ. Η Σχεδία βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με τον υπεύθυνο ψυχίατρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι κείμενο (με τίτλο: «Συμπεράσματα από μια διαφωτιστική συζήτηση με ‘’θεσμικό’’ παράγοντα στο χώρο της Υγείας») που δημοσιεύτηκε στην έντυπη Σχεδία (5ο τεύχος) όπως και στην παρούσα ανάρτηση και αναφέρεται γενικά στην κατάσταση του χώρου της ψυχικής υγείας.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ>>>>> Read the rest of this entry »

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s