Για τον σαλτιμπάγκο τουριστικό σύμβουλο της Αίγινας

Ζούμε σε ένα νησί, όπου, όπως και σχεδόν σε κάθε τόπο, ο τριτοδεύτερος στην πόλη γίνεται ο πρώτος του χωριού. Η αποθέωση του “ό,τι δηλώσεις είσαι”, μοιάζει τόσο ελληνικό και γοητευτικό. Για όλους (σχεδόν). Για αυτούς που τα λένε και για αυτούς που επιθυμούν να ακούν εν μέσω ψευδών αφηγήσεων ότι βρίσκονται περίπου στο κέντρο του κόσμου. Εδώ οι γυάλινες χάντρες εξυψώνουν κι αυτούς που τις δέχονται ως δώρο.

Εδώ ζήσαμε τις δηλώσεις ενός ντόπιου δικηγοράκου που μια εποχή έκανε το νησί να πιστεύει ότι είναι καθηγητής διαστημικού δικαίου. Εδώ ζει ο κάποτε παντοδύναμος “Ρουμπίνιας” σ’ ένα νησί της χώρας του νεο-Κοσκωτιστάν που βοήθησε στην απόδραση του μεγάλου επενδυτή-πρώην ελαιοχρωματιστή από τας Ηνωμένας Πολιτείας Αμερικής, που έκανε τους αφρικανούς να πιστεύουν ότι έχει ένα δικό του νησί με πύργο. Εδώ ζουν οι μεγαλύτεροι ποιητές του Αιγινήτικου Πανθέου. Εδώ ζει η μεγάλη ηθοποιός που αν τη θυμούνται σε τηλεοπτικές σειρές σε δεύτερους ρόλους, πάλι καλά. Εδώ ζούμε την αιγινολατρεία από τον καθένα που παριστάνει ότι έχει μια ιδιαίτερη αποστολή και το νησί ταυτίζεται μ’ αυτήν. Εδώ για καλή (και κακή) τους τύχη έζησαν (και πιθανόν να ζουν, σεμνά και ταπεινά) σπουδαίοι ποιητές, ζωγράφοι, πεζογράφοι, εικαστικοί, καλλιτέχνες.

Εδώ λοιπόν ζει κι ο σαλτιμπάγκος τουριστικός σύμβουλος της Αίγινας. Αν γελάσετε απλά με την κομπιναδόρικη αφήγησή του και απλά κατανοήσετε τη βαθύτερη ανάγκη του να βγάλει χρήματα, απλά κάνετε λάθος. Το ζήτημα είναι η ατέρμονη βλακεία μας.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s