Για τα παιδιά που χάθηκαν άδικα, στην Αίγινα του ’92

«Ζ…, Μ…, Τζ…, το νεαρό ζευγάρι Τα… και άλλα Αιγινητόπουλα άφησαν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους του νησιού μας… Τώρα τελευταία ο Κ… Μ… και τ’ αδέλφια Αλ… και Αντ… Ανδ…». Και συνεχίζει με τη συνήθη κλάψα η «Μάχη»: «…θυσίασαν τη ζωή τους στο Μολώχ…», «…Βρέθηκαν σε μια στιγμή αδυναμίας…», «…έκοψαν απότομα και άθελα το νήμα της ζωής τους που μόλις είχε ανθίσει…». Και προοιωνίζοντας το επόμενο ρεπορτάζ φυσικά για τους «κακούς δρόμους», «για την έλλειψη σήμανσης», «για την έλλειψη αντανακλαστικών», «για την έλλειψη αστυνόμευσης»: «…Άλλες στιγμές, όχι στιγμές πένθους, θα εξετάσουμε αυτές τις περιπτώσεις, που ίσως καταλογίζουν ευθύνες στην Πολιτεία».

Η συνηθισμένη επωδός, αρκεί να μη δούμε την πραγματική αιτία του κακού. Την απώλεια νοήματος στη νεολαία, που έπαιζε και συνεχίζει να παίζει ρουλέτα με τη ζωή της.

Αντίθετα μια μητέρα που έχασε το παιδί της στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας (Ιούλιος του 1992, στο 11ο έτος έκδοσης, με αριθμό φύλλου 116 και με τιμή φύλλου 100 δρχ.) προσεγγίζει το θέμα στην ουσία του:

«…Νιάτα της Αίγινας, κάντε σεις την αρχή. Στην εποχή της ταχύτητας αφήστε τα οποιαδήποτε κυβικά στην άκρη και περπατήστε. Περπατήστε στις ακρογιαλιές, στις πλαγιές, στους δρόμους και γεμίστε με τις χαρούμενες φωνές σας και την παρουσία σας το νησί μας.

Περπατήστε και κλάψτε. Περπατήστε και χαρήτε. Περπατήστε και χορέψτε καταμεσίς στους δρόμους. Περπατήστε και τραγουδήστε στις γειτονιές για αυτούς που αγαπάτε… Να είστε δε σίγουροι πως πρώτοι θα φτάσετε στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στην εργασία, στη διασκέδαση, όπως πρώτοι παντού φτάναμε πριν από είκοσι περίπου χρόνια κι εμείς ΟΙ ΓΟΝΙΟΙ ΣΑΣ»

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s