ερωτήματα συμπολίτη μας, για το νερό στην Αίγινα

δημοσιεύεται η επιστολή του συμπολίτη μας και στη σχεδία:
ΠΡΟΣ
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας
Δήμαρχο Αίγινας
Δημοτικές Παρατάξεις
Δημοτικούς και Διαμερισματικους Συμβούλους
======================================
Αρ.Πρωτ. Δήμου Αίγινας   10826
Ημερ. Κατάθεσης          8-8-2012
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι
 
Κατά την δευτερολογία του ο κ. Δήμαρχος στην δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αίγινας, στις 18 του Ιουλίου στο 1ο δημοτικό σχολείο Αίγινας, απαντώντας στις ερωτήσεις που είχαν θεσει οι παριστάμενοι πολίτες και εγώ  (Video 8  της συνεδρίασης, Aegina Portal, 1ο-8ο  λεπτό) , είπε πως τις δικες μου ερωτήσεις  <…δεν μπόρεσε να τις κατανοήσει και δεν του έδωσα έτσι την δυνατότητα να γνωρίσει τις ακριβώς εννοούσα> (Video 8  της συνεδρίασης, Aegina Portal, 25-29 λεπτό). Αλλά και όσες κατανόησε είτε με διέψευσε, είτε απέφυγε να απαντήσει. Κύριε  Δήμαρχε θα μου επιτρέψετε με αυτή την επιστολή μου να δώσω τις δέουσες διευκρινήσεις, ώστε να μη μένει τίποτα αδιευκρίνιστο σε εσάς και στους κ. συμβούλους και να τύχω κάποιων απαντήσεων εκ μέρους σας.
 
Α. ΤΑ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (ίσως από κακή διατύπωση εκ μέρους μου)
 
Ερώτημα 1ο
Είπα αξιότιμοι κύριοι (και αυτό αφορά όλους τους δημοτικούς συμβούλους τόσον της πλειοψηφίας και όσον και του συνόλου της μειοψηφίας) πως η παραδοχή από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ. Καλαφάτη πως στο θέμα της καθαριότητας δεν έγινε τίποτα περισσότερο από τους προηγούμενους, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν δόθηκε κάποια απάντηση.
Είπε ο κ. Καλαφάτης (Video 5  της συνεδρίασης, Aegina Portal, 22ο  λεπτό),
ότι  με το που αναλάβατε την διοίκηση του δήμου, διαπίστωσε  ο ίδιος τεράστιους όγκους σκουπιδιών και τα απορριμματοφόρα ήταν όλα χαλασμένα εκτός από δυο τρία Και κατέληξε :
Καλαφάτης : – Έτσι είναι και τώρα ! (Δηλαδή τα ίδια χάλια).
Θα ήθελα να σας θυμίσω πως ο πηχυς δεν είναι ο βαθμός αναποτελεσματικότητας της προηγουμένης διοίκησης και δεν μπορεί να έχετε ως στόχο να τους φτάσετε. Το μέτρο σύγκρισης   είναι οι υποσχέσεις σας για την καθαριότητα και κυρίως οι ανάγκες των πολιτών και του νησιού. Πάνω σ αυτό θα ήθελα την απάντηση σας.
 
Ερώτημα 2ο
Σχετικά με τους περιορισμούς πρωτοβουλιών που θέτει στους δήμους  ο Καλλικράτης, όπως είπατε κύριε Δήμαρχε. Είπα πως έχω κάποιους ενδοιασμούς στο κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ικανότητα να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και έφερα ένα παράδειγμα. Με απόφαση του συμβουλίου σας εγκρίνατε πενταπλασιασμό των όρων δόμησης ενός ιδιωτικού ησυχαστηρίου. Αυτό είναι πρωτοφανές και ρώτησα αν αυτό έχει ξαναγίνει στην Αίγινα. Να θυμίσω ότι σύσσωμος ο τοπικός τύπος (ηλεκτρονικός και έντυπος) το αντιμετώπισε σαν  ρουσφέτι. Κυρίως όμως περιμένω την απάντηση του συμβούλιου σας, για το με ποιο τρόπο αυτή σας η απόφαση εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον.
(Επί του θέματος θα επανέλθω με λεπτομερές υπόμνημα εντος των ημερών, ζητώντας σας να ακυρώσετε την απόφαση σας, λογω νέων στοιχείων που δεν τα είχατε υπόψη σας τότε).
 
 
Β. Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ (Απώλειες Νερού – Κλοπή Νερού)
 
Λέτε λοιπόν στο ίδιο απόσπασμα από το Video 8, πως :
Δήμαρχος: – Κάπου είπε (ο κ. Παπαϊωάννου) πως μίλησα εγώ για κλοπές νερού. Ποτέ δεν μίλησα εγώ για κλοπές νερού, σε καμία περίπτωση και ούτε μίλησα εγώ για δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.
Αρχίζοντας να αμφιβάλλω για την μνήμη μου, εξ άλλου το να με απατά η μνήμη μου είναι συνηθισμένο, ρώτησα δεξιά αριστερά μέχρι που με την ευγενική χορηγία του AiakosRex, είδα το 10λεπτο βίντεο της προεκλογικής σας ομιλίας στην παλιά προβλήτα (το βίντεο είναι στο διαδίκτυο στη διεύθυνση Sakis Sakiotis Kiria Omilia 5 11 2010.wmv.japan on top.flv).
Στην προεκλογική ομιλία σας λοιπόν, στο ανωτέρω βίντεο,  στις 5/11/2010, στο 7ο λεπτό, λέτε:
 
Σάκης Σακιωτης: – Με ποιο δικαίωμα χαρίζουν (η διοίκηση Κουκουλη) εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με τη δικαιολογία διαρροής γενικά ή και ΚΛΟΠΗΣ ? Επιτέλους γιατί δεν έγινε (από τη διοίκηση Κουκουλη) μια μελέτη πόσο θα κόστιζε να αποκτούσαμε  ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ και μέσω ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ να μεταφέρουμε μόνοι μας νερό στο Λεοντι?
 
Αυτά είπατε και καταχειροκροτηθήκατε! Αυτό δεν ήταν υπόσχεση ελπίδας? Άρα κ. δήμαρχε κακώς με διαψεύσατε, θέλω να πιστεύω όχι από πρόθεση.
Πέραν όμως αυτών που τότε, προεκλογικά, καταγγείλατε και υποσχεθήκατε, στην συνεδρίαση στην αυλή του σχολείου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κοττακης είπε  πως :
 
Δημ. Σύμβουλος κ.Κοττακης : – Το νερό είναι το σκάνδαλο της τριαντακοετιας για την Αίγινα. Το νερό δεν χάνεται, αλλά κλέβεται  Μπορείτε να διαβεβαιώσετε (κύριε Δήμαρχε) τους συμπολίτες μας, πως δεν υπάρχουν παροχές χωρίς ρολόι ? Μου έγινε δε προφορική καταγγελία πως έγινε πρόσφατα τέτοια σύνδεση με την ανοχή και στήριξη της διοίκησης του δήμου (Video 3  της συνεδρίασης, Aegina Portal, 21o  λεπτό).
Και αν ίσως εγώ ήμουν ολιγον τι ακατανόητος κατά την εκτίμηση σας, στην ανωτέρω καταγγελία-πρόσκληση του κ. Κοττακη να ερευνήσετε και να διαβεβαιώσετε εμάς τους πολίτες πως δεν κλέβεται το νερό, γιατί δεν απαντήσατε κ. Δήμαρχε. Οι πολίτες θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και δικαιούμαστε να ξέρουμε.
Και τέλος στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Μαρμαρινος, ο αντιδήμαρχος σας της ύδρευσης, είπε:
Αντιδήμαρχος κ. Μαρμαρινος: – Είχα πει πως οι απώλειες του 47% είναι 50-50. Δηλαδή οι μισές οφείλονται σε απώλειες λογω παλαιότητας του δικτύου και των υγρομέτρων  και οι άλλες μισές είναι κυβικά νερού που καταναλώνονται και δεν μετριούνται στο ρολόι, δηλαδή τα By Pass. Υπάρχει όμως και άλλη απώλεια που οφείλεται στις εισροές (από πλοία υδροφόρες και από γεωτρήσεις) λογω κακής μέτρησης των ρολογιών των αγωγών που πάνε στις δεξαμενές του δήμου (Video 4  της συνεδρίασης, Aegina Portal, 20o  λεπτό).
 
Ουσιαστικά ο αντιδήμαρχος λέει το ίδιο, δηλαδή πως κλέβεται  (By Pass) και πως άλλη ποσότητα εισρέει στις δεξαμενές του δήμου και άλλη ποσότητα πληρώνει ο δήμος. Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι αν όσα ξέρει ο αντιδήμαρχος, είναι δυνατόν να μη τα ξέρει ο δήμαρχος. Μετά όμως από αυτήν την δημόσια τοποθέτηση του αντιδημάρχου, έπρεπε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να αντιδράσει. Να γίνουν άμεσα οι αιτούμενοι έλεγχοι και να αντιμετωπίσετε την κλοπή του νερού και να λογοδοτήσουν οι κλέφτες.
Έχετε πει κ. Δήμαρχε πως στην τιμολόγηση του νερού, συμπεριλαμβάνονται και οι απώλειες (εισήγηση σας στην οικονομική επιτροπή). Δηλαδή το κόστος του νερού που κλέβεται το ρίχνεται στους λογαριασμούς όλων των υπολοίπων που δεν κλέβουν.
Ακόμα λοιπόν και αν δεν μιλήσατε, που μιλήσατε κ. Δήμαρχε, για κλοπή του νερού, έχουν μιλήσει όλοι οι άλλοι, μιλαει όλη η Αίγινα. Καιρός να μιλήσετε πάλι και εσείς και να αντιμετωπιστεί η κλοπή από την δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο, τους δημοτικούς συμβούλους, τους πολίτες.
Έχω δε την αίσθηση ότι η συνεχιζόμενη αδιαφορία σε ένα έγκλημα που τελείται διαρκώς, μας καθιστά συνενόχους όλους όταν δεν το αντιμετωπίζουμε.
Αναμένουμε τις ενέργειες του δημοτικού συμβουλίου και του Δήμου και θα έχετε συμπαραστάτες τους πολίτες.
Άλλως επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.
Τέλος θα μου επιτρέψετε να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή και τούτο διότι η συνεδρίαση του συμβουλίου όπου συζητήθηκαν αυτά, έγινε δημόσια, σε ανοικτό χώρο και εξ άλλου ούτε εγώ και πολύ περισσότερο εσείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τους συμπολίτες μας.
 
Νικήτας Παπαϊωάννου
7-8-2012
Λιβάδι-Αίγινα
MOBILE :6973926619

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s