Η τουριστική κίνηση στην Αίγινα το 1975-76 και ο Καραμανλής ο Α”

Προς τον Κ. Καραμανλή τον Α’, το υπόμνημα από πλευράς δημάρχου Αίγινας, απευθύνεται, προκειμένου να δωθεί λύση στο πρόβλημα του πιο τουριστικού μέρους της Ελλάδας. Στον Κ. Καραμανλή. Σ’ έναν από τους θαυμαστές της παλιάς ταβέρνας του Παναγάκη στην παραλία…

Χρήσιμο από κάθε άποψη είναι το δημοσίευμα, αφού φαίνεται η τουριστική κίνηση όπως και η αδυναμία αλλά και η επιλογή των μηχανισμών, να έχουν υποβαθμισμένη τοπική αυτοδιοίκηση, παρόλο το ρόλο της, ως του μακριού χεριού του κράτους. Επίσης βλέπουμε, συγκρίνοντας τα στοιχεία με τα αποτελέσματα της χωροταξικής ρυθμιστικής μελέτης νήσων Αιγίνης-Αγκιστρίου (βλέπε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ-ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΟΥ 1975 στο τέλος του κειμένου της εκδήλωσης για το παγκόσμιο εργοστάσιο νερού) το αδιέξοδο της τουριστικής ανάπτυξης χωρίς καν δυνατότητα βελτιωτικής παρέμβασης από πλευράς Δήμου Αιγίνης.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«…Δείγμα της σημαντικής αυτής κινήσεως στο νησί μας αποτελούν τα στατιστικά στοιχεία του 1975, από τα οποία προκύπτει ότι κατά το έτος αυτό αφίχθησαν εις την Αίγινα:

1)1.003.277 επιβάτες

2)33.565 ΙΧ αυτοκίνητα

3)17.975 φορτ. Αυτοκίνητα

4)5.434 τρίκυκλα

Ενώ κατά το 1976 η κίνησις έχει αυξηθή κατά 20%. Εις όλα αυτά προβάλλει και το ότι η Αίγινα είναι η πλησιέστερη στην πρωτεύουσα Νήσος μετά την Σαλαμίνα, καθώς και η ύπαρξη της μονής του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, η φήμη του οποίου εξαπλώνεται καθημερινά προσελκύονται πλήθος προσκυνητών. Ο Δήμος μας χωρίς να διαθέστη σημαντικά έσοδα και πλήθος προβλήματα είναι επιφορτισμένος να φροντίζη για την καθαριότητα και την ύδρευση της πόλεως, τον καθαρισμό των πλαζ και των ακτών χωρίς να επωφελείται από τα εκατομμύρια των επισκεπτών και των προσκυνητών αντίθετα με τους άλλους οργανισμούς υπέρ των οποίων επιβαρύνεται το εισιτήριο των πλοίων κατά επιβάτη ήτοι 5 δρχ. υπέρ του Λιμενικού Ταμείου Αιγίνης 3,50 δρχ. υπέρ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς… Ενώ οι οργανισμοί αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν τα αυξημένα προβλήματα καθαριότητας, ύδρευσης κλπ. όλων αυτών των επισκεπτών. Επίσης ουδεμία εισφορά εισπράττει ο Δήμος από την Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, ενώ έχομεν την περίπτωσιν του Ιδρύματος της Ευαγγελιστρίας Τήνου όπου κατά το 1975 10% του εκ 32 εκατ. Δρχ. απολογισμού του διετέθησαν υπέρ του Δήμου Τήνου…»

Και λίγο γλείψιμο στους τίτλους του τέλους: «… και να σας παρακαλέσω θερμώς όπως επιδείξετε το ενδιαφέρον σας, το οποίον και εις το παρελθόν κατά την επίσκεψίν σας το 1959 είχατε δείξει ίνα εξευρεθή τρόπος οικονομικής ενισχύσεως και δημιουργίας πόρων δια τον Δήμον μας».

Μετά πλείστης τιμής

Ο Δήμαρχος Αιγίνης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

“ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ”, ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ 1976, ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 4 ΔΡΧ., ΧΡΟΝΟΣ Γ’,  ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 43

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s