Μια «ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ», στην Αγία Μαρίνα, το 1981 (όχι μόνο καρότο αλλά και μαστίγιο)

Η εφημερίδα «Μάχη της Αίγινας» ήταν όντως αυτό που έλεγε. Έδινε μια πραγματική μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την περίοδο, εγκαινιάζοντας ένα λόγο μαχητικό και τοπικό. Στην αρχική της παρουσία αντιμετώπισε μέχρι και «γενναίους» τραμπουκισμούς. Στο φύλλο 4, έκδοσης 23 Ιουλίου 1981, τρεις μήνες πριν την πολυπόθητη «σοσιαλιστική αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, ο πηχυαίος τίτλος της εφημερίδας καταμαρτυρεί απόπειρα δολοφονίας του Δ/ντή Συντάξεώς της Σπύρου Νικολόπουλου, από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Μεσαγρού, Μιχάλη Λαλαούνη και τον πατέρα του. «ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ»: «Ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας και διευθυντής Συντάξεως της εφημερίδας μας δημοσιογράφος Σπύρος Νικολόπουλος κακοποιήθηκε ύπουλα και άνανδρα, από τα Πρόεδρος της Κοινότητος Μεσαγρού Μιχάλη Λαλαούνη και τον πατέρα του, όταν ο πρώτος, μετά από εξουσιοδότηση των κατοίκων της Αγίας μαρίνας, πήγε να ζητήσει από τον Μιχάλη Λαλαούνη να σταματήσει την τιμωρία που είχε επιβάλει στους κατοίκους της περιοχής και να τους ανοίξει το νερό περισσότερο από δυο ώρες τη βδομάδα. Γνωστές οι προσαγωγές του Μιχάλη Λαλαούνη στα δικαστήρια. Γνωστές οι παραπομπές από τους αρμόδιους Υφυπουργούς στη δικαιοσύνη όπου ο ίδιος ισχυρίζεται απαλλάσσεται πάντα «δια βουλεύματος».

Γνωστή η τελευταία του παραπομπή στο δικαστήριο για μόλυνσης της θάλασσας της Αγίας Μαρίνας. Γνωστή η δήλωσή του την μέρα της δίκης στο δικαστήριο ότι «δεν θα ξαξαρίξει εκεί τα λύματα» για να γλιτώσει την καταδίκη του.

Γνωστές σε όλους τους κατοίκους οι απειλές του προς το Σπύρο Νικολόπουλο, επειδή αποκάλυπτε από τον Τύπο τις «ανδραγαθίες» του. Γνωστή η προσπάθειά του να αντικαταστήσει το νόμο με τη βία και να μετατρέψει την ειδυλιακή Αγία Μαρίνα σε… Τέξας, αφού έχει χωρίσει του κατοίκους σε δυο κατηγορίες (ΣΣ ντόπιους και ξεκοκαρφίτες) και προσπαθεί να στρέψει τους μεν κατά των δε και τανάπαλι).

Στο σύνολό του ο Αθηναϊκός Τύπος καταδίκασε την άδικη επίθεση του Μιχάλη Λαλαούνη και του πατέρα του, κατά του Σπύρου Νικολόπουλου.

Σερίφη της περιοχής τον αποκάλεσαν και ζήτησαν την παραδειγματική του τιμωρία.

Ξεσηκώθηκαν και οι υπόλοιποι εξωραϊστικοί και εκπολιτιστικοί σύλλογοι και καταδίκασαν αυτή τη χρησιμοποίηση βίας. Ζήτησαν δε από Υπουργό Εσωτερικών, Νομάρχη και τους άλλους αρμόδιους την παραδειγματική τιμωρία του Μιχάλη Λαλαούνη, για να παραδειγματιστούν και οι μελλοντικοί …σερίφηδες!

Ο ίδιος μετά την άνανδρη πράξη του, κλείστηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα και δεν παραδίδετο στην Αστυνομία Μεσαγρού, επικαλούμενος, άκουσον, άκουσον! (ΣΣ Εκεί που τελειώνει το αστείο, αρχίζει το γελοίο) «πολιτικό άσυλο». Τελικά έφτασε επί τόπου ο διοικητής της Αίγινας, μαζί με χωροφύλακες και αφού έπεισε τον …δημοκράτη πρόεδρο Κοινότητος ότι τελείωσαν τα γελοία, βγήκε από το …άσυλό του και έστειλαν αυτόν και τον πατέρα του, συνοδεία πάντα χωροφυλάκων (ΣΣ Τι ωραίο θέαμα, για έναν Πρόεδρος Κοινότητος) στο Αυτόφωρο, όπου ο αρμόδιος εισαγγελεύς, αφού χαρακτήρισε τις πράξεις τους όρισε τη δικάσιμό τους στις 16 Σεπτεμβρίου.

Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών, κύριε Νομάρχη, κύριοι Βουλευτές που ανακατευτήκατε τη μέρα της συλλήψεως του σερίφη-προέδρου Κοινότητας (ΣΣ έτσι τον αποκάλεσε αθηναϊκή εφημερίδα) σας τον χαρίζουμε. Να τον χαίρεσθε. Ιδιαίτερα εσείς κύριε Μπίρη, που τόσο έντονα ανακατευτήκατε. Πίσω όμως έχει η αχλάδα την ουρά. Θα τα ξαναπούμε. Και κάτι άλλο για τον κ. Εισαγγελέα. Ο Μιχάλης Λαλαούνης και ο πατέρας του, εξακολουθούν να μας απειλούν. Εμάς, την εφημερίδα μας, τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας. Ποιος θα μας προστατεύσει, από τον επικίνδυνο πια Πρόεδρος της Κοινότητας; Και κάτι τελευταίο, που αφορά τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, τον Αρχηγό Χωροφυλακής, τη διοίκηση χωροφυλακής Αίγινας και το Αστυνομικό Τμήμα Μεσαγρού.

Ο πατέρας του Μιχάλη Λαλαούνη αν και είχε μηνυθεί και επρόκειτο να παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο, φυγαδεύτηκε ή αν θέλετε καλύτερα του έγιναν τα στραβά μάτια, για να το σκάσει από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσαγρού και μετά από έντονη απαίτηση του κακοποιηθέντος μηνυτού Σπύρου Νικολόπουλου βρέθηκε και συνελήφθη.

Ο δράστης Μιχάλης Λαλαούνης, αφού το έσκασε και αυτός από το Αστυνομικό Τμήμα Μεσαγρού συνελήφθη αργότερα στο Κοινοτικό Κατάστημα Μεσαγρού, από το διοικητή της Αίγινας, μοίραρχο κ. Βλιώρα και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και τοποθετήθηκε στο γραφείο του κ. διοικητή. Πριν μεταφερθεί όμως στο Αστυνομικό Τμήμα της Αίγινας, ο δραπέτης-Πρόεδρος Κοινότητας, μετέτρεψε το Κοινοτικό Γραφείο σε πολιτικό γραφείο, αφού έκανε αλλά και έπαιρνε τα υπεραστικά τηλεφωνήματά του, από τους πολιτευτές Πειραιά και κινητοποιούσε οπαδούς του να έλθουν στην Εισαγγελία Πειραιά για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τι έχετε να απαντήσετε κ. Αρχηγέ της Χωροφυλακής»;

Παρακάτω, στο ίδιο κείμενο δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις του Συλλόγου Κυψέλης και του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Αγίας Μαρίνας που καταδικάζουν το γεγονός. Στην δεύτερη ανακοίνωση αναφέρονται στα γεγονότα της μόλυνσης με λύματα της περιοχής ΚΑΒΟΣ-ΑΠΟΝΗΣΟΣ της Αγίας Μαρίνας, του περιορισμού παροχής νερού και της μη αποκομιδής των σκουπιδιών, που καταλογίζουν στο σερίφη-τραμπούκο-κοινοτάρχη.

Ακόμα κι αν είναι υπερβολικός ο τίτλος για «απόπειρα δολοφονίας», αν και κανείς δεν γνωρίζει το τι μπορούσε να συμβεί αν τον χτυπούσε περισσότερο, ένα είναι το βασικό συμπέρασμα: ότι η κακοποίηση της Αγίας Μαρίνας δεν προέκυψε μόνο από την συναινετική διάθεση των κατοίκων της να αναπτυχθούν. Υπήρξαν και βία και απειλές, οι οποίες ασκήθηκαν από τους παράγοντες του τόπου με την άδεια των κατασταλτικών μηχανισμών, της πολιτικής διοίκησης, του κράτους, των πολιτευτών της περιοχής. Όλα αυτά τα φασισταριά με το μάτι στο χρήμα και στο φιλέτο της Αίγινας, χουντικοί και νεοδημοκράτες, τροκάνια και τραμπούκοι μαζί χέρι-χέρι, εποφθαλμιούσαν να ΦΑΝΕ. Κι από κοντά τους όσοι ήθελαν να γλείψουν κοκαλάκια (που δεν ήταν τελικά κοκαλάκια) που θα έπεφταν κάτω από το τραπέζι. Απόδειξη η ανοχή των χουντομηχανισμών που καλύπτουν το φασίστα πρόεδρο. Τι θα συνέβαινε άραγε αν γινόταν το αντίθετο; Να ασκηθεί δίκαιη βία κατά του τραμπούκου ή εναντίον των μπάτσων που τον προστάτευαν; Και το ξύλο της χρονιάς του θα έτρωγε αυτός ο κάποιος και αυτόφωρο δικαστήριο θα έτρωγε και καταδικαστική απόφαση για «μέσα» θα εισέπραττε. Τα ίδια και τώρα. Κι ας φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s