1976: Η μεταπολίτευση στην Αίγινα

Δεν μπορείς να ψηλαφίσεις εκείνη την περίοδο, ξεφυλλίζοντας μόνο το «Βήμα της Αίγινας». Μπορείς όμως να δεις το πεδίο των συγκρούσεων. Η μισή περίπου φυλλάδα έχει ως περιεχόμενο τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα της εποχής. Ζητήματα που σχετίζονται με τις προσπάθειες της κοινωνίας να εκσυγχρονιστεί αλλά και τις προσπάθειες του βαθέως μηχανισμού να επιβάλει το προτεσταντικό-δεξιό του πρότυπο.

φιλοχουντισμός-αποχουντοποίηση

Ο Λυκειάρχης Αίγινας, Λευκωσιάτης με την προκλητική συμπεριφορά του προκαλεί την μήνιν των δημοκρατικών-αριστερών της Αίγινας ενώ υποστηρίζεται σαφώς από το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τη δεξιά. Λόγους υπέρ του δικτάτορα, ομιλίες στην καθαρεύουσα. «Στις 2 του Νοέμβρη στην ώρα του μαθήματος της ηθικής, ο κ. Λευκωσιάτης, αισθανόμενος την ανάγκη ενός πειστικού παραδείγματος ηθικού ανθρώπου και καλού χριστιανού είπε: «Ο Παπαδόπουλος ξεχώριζε από τους δικτάτορες γιατί ήταν καλός χριστιανός για αυτό έμεινε στην εξουσία…»

Πολυτεχνείο

Ο «ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΚΗΣ» (χμ! ποιος να ‘ναι, ποιος να ‘ναι…) έτσι όπως υπογράφει με ψευδώνυμο ένας πολλά υποσχόμενος νεανίας, αριστερός της Αίγινας αναφέρεται στο ιστορικό της συμμετοχής του με νέους της εποχής του από την Αίγινα στην πορεία του Πολυτεχνείου του 1976: «…17 Νοέμβρη. Μέρα σημάδι στη Νεώτερη Ιστορία μας. Μεσημέρι με το φέρυμπώτ φύγαμε… Δυο σουβλάκια στο δρόμο μας για να μπορέσουμε να σταθούμε και γραμμή στον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου… Αναγγέλθηκε ότι η Αθηνά Παναγούλη θα χαιρετήσει την επέτειο…  Αισθάνθηκα ένα σφίξιμο γενικό και μια αδυναμία αλλά και συγχρόνως και μια ψυχική δύναμη, που κρατώντας τα κάγκελα του ιερού χώρου ένιωθα έτοιμος να αναμετρηθώ και να νικήσω… Θάμαστε οι νικητές. Αυτά πρέπει να λέγαμε όλοι μέσα μας καθώς κοιτιώμαστε κατάματα. Η μακρυμαλλούσα της Αιγινήτικης συμμετοχής είχε κιόλας δακρύσει…  Κι άρχισε η έξοδος από το Πολυτεχνείο…  η δοξασμένη σημαία… εκατοντάδες χιλιάδες λαού… οι νεομάρτυρες που γίνανε φωτεινό και αιώνιο σύμβολο… τον αδούλωτο λαό μας… Πιασμένοι χέρι-χέρι καμιά δεκαριά συμβάλαμε δυναμικά στην πορεία. Ο Νίκος, ο Θανάσης, ο Κώστας, η Καίτη, η Ελένη και τόσοι άλλοι πιο πέρα… Αφού περάσαμε τον Άγνωστο, μετά από τέσσερις ώρες πορεία αποτραβηχτήκαμε για λίγη ξεκούραση. Μια λεμονάδα. Η συζήτηση στα καθίσματα επί της Πανεπιστημίου είχε ανάψει. Κάποιος προσπαθούσε να εξηγήσει σ’ ένα από την παρέα τον λόγο που απαγορεύτηκε η πορεία μέχρι την Πρεσβεία…  Δεν θέλουνε τον κόσμο ενωμένο… κατάλαβέ το η Κυβέρνηση  είναι Κυβέρνηση του κεφαλαίου και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπερασπίζει τα συμφέροντά του… Ξεκουραστήκαμε κι ο καθένας στο σπίτι, άλλος στο δικό του κι άλλος σαν φιλοξενούμενος. Την επόμενη θα γυρίζαμε στο νησί. Θα είχαμε κάνει το χρέος μας». ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΚΗΣ

Αυτόματο διαζύγιο-αντιδράσεις για εκτροπή

Η τοπική εκκλησία διαμαρτύρεται δια στόματος Ιεροθέου σε σημείο που το αριστερό «Βήμα της Αίγινας» υπερασπίζεται τον Υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες που σχετίζονταν με ζητήματα κοινωνικών ελευθεριών υποστηρίζονταν τόσο από τους φιλελεύθερους της δεξιάς όσο και από αυτούς της αριστεράς: «Εγκληματίες αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Στεφανάκη και τον πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γαζή ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ιερόθεος… Αιτία της πρωτάκουστης αυτής στάσης του Μητροπολίτη Ιεροθέου ήταν οι θέσεις που έχουν πάρει ο κ. Στεφανάκης και ο κ. Γαζής στο θέμα του «αυτόματου» διαζυγίου…»

Κάμπινγκ στην Αίγινα; Αλητοτουρίστες;

«Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε από τον γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ μέσα στο μήνα που πέρασε. Η απόφαση αφορά τη διανυκτέρευση τουριστών στην ύπαιθρο και αναφέρει ότι θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι (ανάλογοι με τα κάμπιγκ) με νερό, αποχωρητήρια χώρους απορριμμάτων που θα χρησιμεύουν για να μείνουν οι ξένοι… Ο Δήμος και οι Κοινότητες της Αίγινας, θα πρέπει να δουν το νέο αυτό μέτρο, στις πραγματικές του διαστάσεις και να το κάνουν εφαρμογή σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Το λιγότερο που έχουν να κερδίσουν είναι χρήματα καθαριότητα και υγεία». Τελικά δεν έγινε το κάμπινγκ. Αντίθετα στα 2009 υπήρξε δημοσίευμα της Εποχής για «σχεδόν 7 σκηνές» στην Αγία Μαρίνα. Το στερεότυπο του μουσάτου «αλητοτουρίστα» που δεν έδινε μια, σε κατάλυμα και την έβγαζε «με σλίπινγκ μπαγκ και με καρπούζι», δεν επιβίωσε. Δεν δημιουργήθηκαν τα κοινοτικά κάμπινγκ για φτηνό τουρισμό. Αντίθετα πριμοδοτήθηκε ο συμβατικός τουρισμός. Μοναδική εξαίρεση ακόμα είναι το Αγκίστρι.

Αντιαμερικανισμός-Αντιδεξιά

Αντίστοιχα της μιας σελίδας δημοσιεύματα για τον Τζίμι Κάρτερ, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, δημοσιεύματα για τα έργα και ημέρες της Κυβέρνησης Καραμανλή με τίτλους:

«ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ», «’’ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ’’ ΚΑΙ ‘’ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ’’ Ο Τ. ΚΑΡΤΕΡ», «ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΝΟΦΟΡΟΙ», «ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΤΑΛΙΚΟΥ», «ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ», «Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ…», «ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ …ΟΗΕ», «ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ»

«Βήμα της Αίγινας», ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ 1976, ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 4, ΔΡΧ. ΧΡΟΝΟΣ Γ’, Αριθ. Φύλλου 43

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s