1992: ένα δημοσίευμα με χολή και άγνοια

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ;

«Δεν είναι στην πρόθεσή μας τουλάχιστο σήμερα [Και πότε θα το έκανε η «Μάχη»; Ποτέ. Έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο για τον τραυματισμό του μετανάστη από το αστυνομικό όργανο»], να ασχοληθούμε με τον τραυματισμό ενός Αλβανού από αστυνομικό όργανο. Με αυτά ασχολείται η διαταχθείσα διοικητική εξέταση [Το τι σημαίνει αυτό, είναι γνωστό σε όλους: ακόμα και για δολοφονίες μεταναστών έφταιγε πάντα η «εκπυρσοκρότηση του όπλου». Και πάντα έφταιγε ο «Αλβανός». Τα ξέρουμε. Κι εκεί τουμπεκί ψιλοκομμένο η «Μάχη»]. Ούτε επίσης σήμερα θα μας απασχολήσει αν οι διαμένοντες στο νησί μας Αλβανοί προσφέρουν ως εργατικό δυναμικό [Αυτό που προφανώς απασχολούσε τους εργολάβους που βρήκαν φτηνά χέρια για τις οικοδομές και τους νοικοκυραίους που βρήκαν φτηνό υπηρετικό προσωπικό για τα σπίτια τους]. Εκείνο που απασχολεί όχι μόνο εμάς αλλά και πολλούς κατοίκους της Αίγινας, είναι αν οι διαμένοντες Αλβανοί στην Αίγινα έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα…[Κι εκεί δηλώνει μια άγνοια για τη βιομηχανία αδειών παραμονής η «Μάχη»].  Όσοι δεν έχουν άδεια καλά θα  κάνει ο Διοικητής του Αστ. Τμήματος να τους στείλει από εκεί που ήρθαν…  Πώς μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι κανένας απ’ αυτούς που ζουν στην Αίγινα δεν ήταν τρόφιμος των φυλακών της Αλβανίας»;

Στη στήλη «Μαχητικά» της εφημερίδας « Η Μάχη της Αίγινας» ανευρίσκεται το παραπάνω σημείωμα. Ο τοπικός δημοσιοκάφρος της «Μάχης», αναρωτιέται μεταφέροντας το πνεύμα της τηλεόρασης και των μεγάλων εφημερίδων της Αθήνας που μιλούσαν για τους «φυλακισμένους που ήρθαν στην Ελλάδα αφού άνοιξε τις φυλακές ο Ραμίζ Αλία», ο τότε πρόεδρος της Αλβανίας,όπως και για υγειονομική βόμβα από τους «ανεμβολίαστους» Αλβανούς. Τότε που συνοριοφύλακες, αξιωματικοί του στρατού, κανίβαλοι φαντάροι, αστυνομικοί και ντόπιοι ΤΕΑτζήδες είχαν επιδοθεί στο κυνήγι του Αλβανού και βασάνιζαν, σκότωναν και έκλεβαν τις μικρές περιουσίες των Αλβανών στα σύνορα.

Και βέβαια δεν ήξεραν αλλά ούτε και ήθελαν να μάθουν ότι η πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην προ-μεταπολιτευτική Αλβανία ήταν κατά πολύ ανώτερη από αυτήν της Ελλαδίτσας που έγινε με την φτηνή εργασία των Αλβανών Ελλαδάρα και βέβαια δεν άνοιξαν καμιά φυλακή για να τους στείλουν στην Ελλάδα.  Επίσης δεν ήξεραν και δεν ήθελαν να μάθουν ότι την ίδια περίοδο οι φυλακές της Αλβανίας, δεν είχαν ως τροφίμους εμπόρους ναρκωτικών, νταβατζήδες, κλέφτες, μπουκαδόρους κλπ. Γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν ναρκωτικά, πορνεία, εγκλήματα ιδιοκτησίας κλπ. Εγκλήματα θα μπορούσαν να είναι παραβατικές συμπεριφορές, κλοπή τροφίμων από τους συνεταιρισμούς για λόγους επιβίωσης, διάτρητες κατηγορίες -αποτελέσματα σκευωριών- που σχετίζονταν με το πολιτικό καθεστώς της χώρας. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους τοπικούς μας τραμπούκους του πληκτρολογίου, τον Ιούλιο του 1992, στο 11ο έτος έκδοσης, με αριθμό φύλλου 116 και με τιμή φύλλου 100 δρχ.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s