ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ (…μια πεντακάθαρη επαρχιούλα…)

 

ΚΗΡΥΞ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ 4, ΜΑΪΟΣ 1947, σελίδα 3

«…Κι έτσι με πρώτη ευκαιρία παίρνουμε τη μεγάλη απόφασι να διαπλεύσουμε το Σαρωνικό, μπαίνοντας ένα Σαββατόβραδο σ’ ένα από τα πετρελαιοκίνητα καΐκια, που σταθμεύουνε στον Πειραιά, κοντά  στου Δημαρχείου το Ρολόι και κάνουν τη συγκοινωνία της Αίγινας, για να κάμουμε ένα ταξιδάκι ως εκεί. Σε λίγο βρισκόμαστε μαζί με άλλους νεαρούς και νεαρές έξω απ’ το λιμάνι , στ’ ανοιχτά του Πειραιώς. Η Βρησηίς, έτσι ονομάζεται το καΐκι μας, κλυδωνίζεται και κάνει κουνήματα και τσαλιμάκια, όσα, δεν έκανε ποτέ της η ομώνυμη θυγατέρα του Βασιλέως των Λελέγων μπροστά στον ήρωα Αχιλλέα, που την πήρε γέρας του, ή στον Ατρείδη Αγαμέμνονα, που την άρπαξεν αργότερα κι αυτό έγινε αφορμή του τρομερού θυμού του Αχιλλέως και που ο Όμηρος έψαλε στην αρχή της Ιλιάδας του. (Συνέχεια εις το επόμενο)

ΚΗΡΥΞ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ 5, ΙΟΥΝΙΟΣ 1947, σελίδα 3

«…Ο Σαρωνικός δε χωρατεύει κι όταν φυσάει μελτέμι, τα κάνει θάλασσα. Τότε τα νερά μπαίνουν μέσα στο πλοίο και βρέχουνε δικαίους και αδίκους. Και τώρα να, η θαλαμηγός μας «Βρυσηίς» που είναι σαν καρυδότσουφλο μας έχει κάμει λούτσα. Είμαστε εκεί σαν ποντικοί βρεγμένοι και το καΐκι μας δεν διαφέρει από τα αρχαία εκείνα πλοία, που αναφέρει ο Λουκιανός πως κάνανε στα χρόνια του συγκοινωνία απ’ τον Πειραιά στην Αίγινα αντί τεσσάρων οβολών. Η διαφορά είναι ότι σήμερα οι τέσσαρες οβολοί έγιναν ισάριθμα χιλιάρικα. Τόσος είναι προς το παρόν ο ναύλος… Κι έχει ο Θεός…

Ως τόσο είμαστε φτασμένοι στη μέση του Σαρωνικού, η θάλασσα αναταράζεται κι ο Πειραιάς μόλις σα σημάδι φαίνεται πολύ μακρυά.  Βρισκόμαστε με την ψυχή στο στόμα, στοιβαγμένοι σαν τα πρόβατα μες στο μαντρί τους, πατημένοι σαν σαρδέλες μες στο βενζινόπλοιο και αηδιασμένοι απ’ τη μυρωδιά του κατραμιού, του πετρελαίου και του μοτέρ το κούνημα. Η θάλασσα μας δέρνει απ’ εδώ και απ’ εκεί, εξακολουθεί να μας ξεπλένη κάθε τόσο από πλώρη ως πρύμνη… Μα ευτυχώς αυτό δεν διαρκεί πολύ, γιατί σε λίγο πλησιάζουμε στην Αίγινα κι η θάλασσα ησυχάζει κάπως.

Το πρώτο αίσθημα, που δοκιμάζεις φθάνοντας κοντά στην Αίγινα είναι ένα ξεκούρασμα ψυχής συνδυασμένο με μια απόλαυσι ματιών μοναδική. Έχεις μπροστά σου το θέαμα μιας ασπροκίτρινης ακτής, ενός κάβου ερημικού, που για μόνο στόλισμά του έχει μια κολόνα αρχαία, λείψανο του ναού της Αφροδίτης ή του Απόλλωνος. Η κολόνα αυτή μοιάζει, έτσι που βρίσκεται, σαν ένας φάρος ξεμοναχιασμένος κι έρημος πάνω από μια θάλασσα ολοπράσινη, παράξενα φανταχτερή, αληθινή μαγεία.

Το πλοίο μας όλο και προχωρεί και το θέαμα όλο κι αλλάζει. Τώρα έρχονται τα μουράγια τα μισοπνιγμένα του αρχαίου λιμανιού της Αίγινας, όπου σήμερα επισκευάζουν τα ιστιοφόρα και τα βενζινόπλοια των σφουγγαράδων του νησιού. Κι ύστερα το σημερινό λιμάνι με τους γραφικούς του μώλους, όπου διακρίνουμε το φαναράκι και την αρχαία εκκλησίτσα του Άη Νικόλα του Θαλασσινού.

Ξεμπαρκάροντας στην προκυμαία της Αίγινας έχεις μπροστά σου μια πεντακάθαρη επαρχιούλα χωρίς κονσερβοτενεκέδες, να τους κλωτσούνε τα παιδιά κι άλλες αηδίες, χωρίς τις τεράστιες πολυκατοικίες των μεγαλοπόλεων που μοιάζουν με πελώριες κούτες τσιγάρων. Εδώ τίποτε το κολοσσιαίο, τίποτε το υπερβολικό και το αντιαισθητικό. Όλα έχουν το νόημα του μέτρου και της αρμονίας προς το περιβάλλον. Το πνεύμα ξεκουράζεται στο θέαμα ενός κόσμου ήμερου, που δεν νευριάζει, δεν κραυγάζει, δεν βρίζει και δεν τρέχει σα δαιμονισμένος, για  να προλάβει τις δουλειές του, όπως συμβαίνει στα μεγάλα κέντρα. Και μακαρίζω όλους τούτους τους ευτυχείς θνητούς που ζούνε ήσυχα στην Αίγινα. όμως όλοι οι Αιγινήτες, όπως μαθαίνω, ελεεινολογούν τον εαυτό τους και θέλουνε Πρωτεύουσα!…

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s