Η ψυχολογία στην Αίγινα

Ψυχολογία; Σεμινάρια ψυχολογίας; Μήπως ακυρώνεται η δύναμη του Θεού; Μήπως ο Θεός σταμάτησε να τα καταφέρνει και χρειάζεται η βοήθεια από τα δισέγγονα του Φρόιδ; Μήπως ο Θεός έχασε τη δύναμή του να βοηθάει τους ανθρώπους; Μήπως η προσευχή έχασε τη θαυματουργή της δράση; Μήπως η εξομολόγηση έχασε τη δυνατότητά της να ανακουφίζει και η ψυχανάλυση είναι η νέα λύση;

Όχι πια. Αυτή η καταπληκτική θρησκεία μπορεί και καταπίνει (όχι αμάσητα) κάθε νέα κίνηση του νέου απέναντι στο παλιό. Στόχος της να μην χάσει την πελατεία και τη μεσιτεία της σωτηρίας του Ανθρώπου. Από κει και τα σεμινάρια ψυχολογίας και οι, όχι και τόσο, θαυματουργές λύσεις (με την έννοια του θαύματος, της υπέρβασης δηλαδή των δυνατοτήτων της υλικής πραγματικότητας) για τα προβλήματα σχέσεων γονέων-παιδιών, του ζευγαριού, κλπ. Αργεί αλλά τα καταφέρνει τελικά. Για να γεμίζει το παγκάρι. Για να παραμένει ο εκσυγχρονισμένος διακανονιστής των ανθρώπινων σχέσεων και τοποτηρητής της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων (ή θαυμάτων). Αρκεί να μην φύγει κανείς απ’ το κοπάδι.

Αυτά λοιπόν για την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης και Τροιζηνίας. Με την περιουσία του λαού που δεν την μοιράζει σ’ αυτόν. Αλλά τον ταΐζει με τα νέα θαύματα της «Επιστήμης», όταν τ” άλλα έχουν χάσει την αξία τους.

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s