ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ από εκρήξεις φουρνέλων γειτονικού λατομείου

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ

Από εκρήξεις φουρνέλων γειτονικού λατομείου

Αναδημοσιεύεται άρθρο από τη «Μάχη της Αίγινας», ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΝΗ 1977, ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 51, αναδημοσίευση από την «Καθημερινή» (21-5-77), άρθρου του Ν. ΠΗΓΑΔΑ.

«Σοβαρό κίνδυνο καταρρεύσεως διατρέχει ο περίφημος ναός της Αφαίας στην Αίγινα εξαιτίας των ισχυρών κραδασμών που δημιουργούνται από τις εκρήξεις των φουρνέλων του γειτονικού λατομείου. Αυτή τη στιγμή «αποφλοιώσεις κιόνων ως διευρύνσεις των αρμών των μελών του ναού», όπως βεβαιώνουν ομόφωνα τα μέλη της ειδικής επιτροπής που επισκέφτηκε και εξέτασε το μεγαλόπρεπες μνημείο.  Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμο του λατομείου, αυτό συνεχίζει ανεξέλεγκτα τη λειτουργία του. Σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής, το συγκεκριμένο λατομείο αδρανών υλικών βρίσκεται στην πλαγιά  πευκόφυτου λόφου, 9000 μόλις μέτρα από το ναό της Αφαίας. Πέρα από την καταστροφή του τοπίου και το «ξεκοίλιασμα» του καταπράσινου λόφου, οι κραδασμοί των φουρνέλων του λατομείου δονούν συθέμελα το ναό, απειλώντας να τον γκρεμίσουν από στιγμή σε στιγμή. Υπολογίζεται ότι καθημερινά σημειώνονται δέκα περίπου εκρήξεις φουρνέλων, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι στην περιοχή υπάρχει ενεργό ηφαίστειο σε μόνιμη έξαρση. Το λατομείο λειτουργεί χωρίς άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου 386)76 (ΦΕΚ 188 της 21.7.76).

Εκτός από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους κινδύνους που απειλούν το ναό της Αφαίας –ένα από τα ωραιότερα μνημεία δωρικού ρυθμού σ’ ολόκληρη την νΕλλάδα- έχουν επισημάνει:

1.Ο γερμανός καθηγητής Ντ. Όλυ, διευθυντής της γλυπτοθήκης του Μονάχου, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή.

2.Ειδική τριμελής επιτροπή που συστήθηκε αποκλειστικά γι αυτό το σκοπό με απόφαση του υπουργείου Βιομηχανίας. Την επιτροπή αποτελούσαν ο Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αθηνών κ. Μιχαηλίδης ως πρόεδρος και ως μέλη οι κ.κ. Ιω. Κυζιρίδης, τμηματάρχης της Νομαρχίας Πειραιώς και Θεοφ. Κλεομύτης, τμηματάρχης της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1976 τα μέλη της επιτροπής πήγαν στην Αίγινα, εξέτασαν επί τόπου την κατάσταση και συνέταξαν πρακτικό, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν «αποφλοιώσεις των κιόνων ως και διευρύνσεις των αρμών των μελών του ναού, προερχόμεναι εκ των σοβαρών δονήσεων, των προερχομένων εκ της χρήσεως εκρηκτικών υλών υπό του παρακειμένου λατομείου». Στο ίδιο πρακτικό η επιτροπή «θεωρεί τον χώρον ακατάλληλον δια την λειτουργίαν της ανωτέρω λατομικής μονάδος και γνωματεύει υπέρ της διακοπής της λειτουργίας του λατομείου».

Εξάλλου, τόσο ο καθηγητής Όλυ όσο και τα μέλη της γερμανικής αποστολής, που εργάζονται μαζί του, βεβαιώνουν ότι οι κραδασμοί από τις εκρήξεις του λατομείου γίνονται αισθητοί σ’ ολόκληρο τον αρχαιολογικό της Αφαίας και με έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι επισημανθείσες καταρρεύσεις, οφείλονται στη λειτουργία του λατομείου.

Και ενώ θα περίμενε κανείς την αντίδραση των αρχών για την προστασία του μνημείου πριν είναι πολύ αργά, η υπόθεση σκάλωσε σε κάποιο «αρμόδιο» γραφείο. Στο μεταξύ τα ωστικά κύματα που εκπέμπονται από τα φουρνέλα του λατομείου εξακολουθούν να πλήττουν τον ανυπεράσπιστο ναό.

Τον επικείμενο αφανισμό των μνημείων της Αιγίνης έρχεται να συμπληρώσει ένα δεύτερο λατομείο που λειτουργεί παράνομα σ’ ένα άλλο λόφο, στην Παληαχώρα. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν διάσπαρτες 35 περίπου βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, κτισμένες ανάμεσα στον 13ο και 17ο αιώνα.

Το δεύτερο αυτό λατομείο απέχει 120 μόνο μέτρα από την κοντινότερη εκκλησία και 600 μέτρα από τη μακρινότερη. Αποτέλεσμα: από τις δονήσεις των εκρήξεων των φουρνέλων οι τοίχοι των εκκλησιών έχουν υποστεί ρωγμές, με συνέπεια να καταστρέφονται οι τοιχογραφίες.

Και ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ενεργήσει για το κλείσιμο του λατομείου και η τοπική Αστυνομία έχει σχηματίσει αρχαίο μηνύσεων, το λατομείο συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του!»

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s