Όταν πίναμε νερό στην Αίγινα από τον «Άγγελο», υδροφόρο σλέπιο

Απολαύστε άφοβα και χωρίς σχόλια:

από το «Βήμα της Αίγινας», Σάββατο 14 Μάη 1977, ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 4 ΔΡΧ, ΧΡΟΝΟΣ Δ΄,  ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 50

Επιστολή του κ. Δημάρχου προς τον χορηγητή νερού

Εν Αιγίνη τη 23 – 4- 1977

Αριθ. Πρωτ. 1243

Προς τον κ. Θεόδωρο Μπακόπουλο Αχιλλέως 58 – Αθήναι

«…Το υδροφόρο σλέπιό σας ουδέποτε έμεινε στο λιμάνι έμφορτο νερού παρά στην περίπτωση που είχε πάθει βλάβη το δίκτυο. Αν κάποιος έχει παραβιάσει την σύμβαση μεταξύ Δήμου και Εταιρίας επανειλλημένως είστε εσείς… Όταν έγινε η δημοπρασία είχατε προσκομίσει πρωτόκολλα ορισμένων πλοίων τα οποία δεν προσέγγισαν καθόλου στο λιμάνι μας, διότι απλούστατα την Αίγινα την έχετε για ρεζέρβα και όταν θα βρείτε με καλύτερες τιμές προτιμάτε τα άλλα μέρη με τον εφοδιασμό με νερό, Μύκονο Ελευσίνα, διάφορα φορτηγά πλοία, εκτός βέβαια την σύμβαση που έχετε και με τον Αμερικανικό στόλο να του δίνετε νερό χωρίς ποτέ να σκεφτείτε τις υποχρεώσεις σας προς την Αίγινα, που εμείς αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι 25.000 με 30.000 επισκέπτες παραθεριστές και αλλοδαπούς τουρίστες. Έχουμε ξενοδοχεία, τις Φυλακές, Δημόσια Ιδρύματα, Νηπιοτροφείο, Σχολεία, Νοσοκομείο κλπ. και είμαστε υποχρεωμένοι να τους δώσουμε νερό κι εσείς για να κερδίσετε περισσότερο το πάτε το νεράκι το οποίο είναι συγκεκριμένο για την Αίγινα, σε άλλα μέρη. Και όταν σας περισσεύει μας θυμάστε και ότι απομεινάδι μείνει, έχετε την Αίγινα και ερχόσαστε και το ρίχνετε στους μήνες του καλοκαιριού στη δεξαμενή σας. Νοικιάζετε ένα σλέπιο που λέγεται «Άγγελος» που και αυτό δεν υπάρχει στα πρωτόκολλα που προσκομίσατε… ενώ το νερό αυτό δεν φθάνει ούτε για τις ανάγκες του Δήμου το καλοκαίρι.

Συνηθισμένος με τους προκατόχους μας που τους άφινες πολλές φορές χωρίς νερό, ηθέλησες να κάνεις το ίδιο και με μας… Αλλά εμείς δεν μπορούμε κ. Μπακόπουλε να αντέξουμε τις διαμαρτυρίες των ξενοδόχων που φεύγουν οι πελάτες τους, γιατί δεν έχουν νερό, στους δημότες μας, εάν λάβει κανείς υπόψη του και τις καιρικές συνθήκες (πουνέντη), που δεν μπορεί να μπει το σλέπιο στο λιμάνι τότε αρχίζει το δράμα… είχατε παραβιάσει τη σύμβαση κάνοντας και 3 ημέρες να μας φέρετε νερό. Ακόμα δεν σεβαστήκατε κ. Μπακόπουλε και στις 2,3,4, Σεπτεμβρίου που είχαμε την εορτή ανακομιδής του λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου να φέρει η Εταιρία σας νερό, που ήταν χιλιάδες προσκυνητές και το σλέπιο το είχατε αράξει στο Αγκίστρι για να μας κάνετε καψόνι. Στις 20ν και 11 Μαρτίου και στις 22 και 23 Μαρτίου που περιμέναμε κόσμο λόγω εθνικής εορτής, που ευρίσκετο το σλέπιο; Να σου πω εγώ. Περνούσε από μακριά και είχε διεύθυνση προς Ελευσίνα. Και εγώ το κοιτούσα από το μπαλκόνι της Δημαρχίας και δεχόμουνα τα δικαιολογημένα παράπονα και τις βρισιές των δημοτών… εσείς γνωρίζετε κάτω από ποιες συνθήκες αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε μέσα στο καλοκαίρι με τη θηλειά στο λαιμό, φέροντας τον φίλο σας κ. Βόμβα, ο οποίος είχε κάνει την ένσταση στο Υπουργείο Εσωτερικών να μην λάβουν μέρος στη δημοπρασία έμποροι του νερού που είσαστε οι μόνοι που λάβατε μέρος για να σταγγαλίσετε τον φτωχό Δήμο… Ενώ αν λάβαιναν μέρος οι άλλοι έμποροι είχαν την πρόθεση να μας δώσουν νερό με 13-15 δραχμές κατά κ.μ. και όχι να μας το έχετε φτάσει με τις συνεχείς αυξήσεις 10 τον αριθμό από την ημέρα της συμβάσεως 32,40.

Και σας ρωτώ γιατί γίνονται οι αυξήσεις που σε 227.000 κυβικά νερού με το 5δραχμές που μας το έχετε αυξήνει κάνει 1.135.000. Εσείς το δικαιολογείτε για καύσιμα, αφού λοιπόν τα πλοία σας δεν μας προσκομίζουν νερό, το ρυμουλκό που νοικιάζετε με το σλέπιο πόσα καύσιμα δικαιολογεί σε 12 μίλια ταξίδι από την Αίγινα έως τις πηγές Ψίφτα. Αυτά βέβαια θα τα στείλουμε στις Υπηρεσίες προς έλεγχο αφού προσλάβω νομικό και τότε διαπιστωθεί ότι σας πληρώνουμε όλα τα καύσιμα και για τα άλλα λιμάνια που πάνε τα υδροφόρα σας.

Το νερό με τις απώλειες, μας στοιχίζει 52 δρχ. και το πουλάμε 41, εσείς συνεχώς αυξάνετε τα κέρδη σας και θησαυρίζετε σε βάρος του φτωχού Δήμου και δολοφονείτε ένα νησάκι, μόνο βούρδουλα δεν έχετε πάρει κ. Μπακόπουλε να μας δείρετε, λες και ο Δήμος Αίγινας δεν έχει να ασχοληθεί με τίποτα άλλα θέματα παρά μόνο με την Εταιρία σας.

Η έλλειψις του νερού συνέβαινε και με τους προκατόχους μας  που τους εγκαταλείπατε, αλλά τότε δεν ήταν και αυτές οι τιμές. Αλλά και εγώ το γνωρίζω διότι πολλές φορές άνοιγα τη βρύση του σπιτιού μου και δεν υπήρχε αυτό το δώρο του Θεού, το νεράκι για να το πάτε σε καλύτερες τιμές ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΟΥΤΕ ΨΥΧΗ ΕΧΕΙ…

…Εκείνο που γνωρίζω είναι το εξής: Ότι ο Δήμος το Νοέμβριο-Δεκέμβριο 1976, Ιανουάριο-Φεβρουάριο και Μάρτιο 1977 έχομε πάρει αντί των 45.000 κ.μ. 80.383 δηλ. πήραμε νερό παραπάνω από αυτό που είχαμε υποχρέωση από τη σύμβαση 38.385 κ.μ.. για το τρίμηνο του 1977 Ιανουάριο-φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ το 1976 είχαμε πάρει περίπου 37.605 κ.μ. το 1977 τους αυτούς μήνας πήραμε 46.859 κ.μ. περίπου… Εμείς προσπαθούμε με νόμιμα μέσα να βγάλουμε τη θηλειά από το λαιμό που μας περισφίγει για να δώσουμε νερό με μικρότερη τιμή και χωρίς ο Δήμος μας να χρεωκοπήσει και να βρεθούμε μια μέρα όλοι δούλοι της Εταιρίας σας… αυτή τη στιγμή η Αίγινα έχει περίπου 25.000 κ.μ. νερό ημερησίως, νερό από τα πηγάδια της Αίγινας και με τιμή 10 δρχ. και ενώ εσείς κ. Μπακόπουλε αυτή τη στιγμή δεν διαθέτετε κανένα υδροφόρο ιδιόκτητο παρά μόνο το ενοικιασμένο σλέπιο ΑΓΓΕΛΟΣ… ενώ υπάρχει και πλοιοκτήτης ο οποίος προσφέρεται να αγοράσει υδροφόρο και να παραχωρήσει το 50% στο Δήμο.

Κάνω έκκλησι προς τον Αναπληρωτήν κ. Νομάρχη Διαμερίσματος Πειραιώς και τας υπηρεσίας του… τι ποσότητα πετρελαίου ξοδεύει για το ταξίδι αυτό, διότι τη στιγμή που σας γράφω μας ήρθε η 11ηαύξηση του προμηθευτού και μας ζητά 33,55 ανά κ.μ. από τον Ιανουάριο 1977, δηλαδή η τιμή της δημοπρασίας ήτο 27 δρχ κατά κ.μ. και από τότε μέχρι και σήμερα η αύξηση του νερού έγινε 6,55 κατά κ.μ…. Δεν είναι δυνατό να αφήνουν ένα άνθρωπο χωρίς αγορανομικό έλεγχο να θησαυρίζει εις βάρος του Δήμου και των κατοίκων του που είναι πτωχοί βιοπαλαισταί.

Ο Δήμαρχος

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

περί «σλεπίου»:

1)http://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B9

2)«Στην καρβουνόσκαλα δεμένο είναι ένα σλέπι/ που χρόνια εδούλεψε στου Ντούνα το ποτάμι/ στρείδια γεμάτα τα βρεχάμενά του και κατράμι/ κι έχει η σκουριά τη λαμαρίνα του ξεκάμει». Καββαδίας 1936

3)«Στην προβλήτα της πλατείας Γερμανοί πρόσφυγες απ” τ” ανατολικά, γέροι, γριές και γυναικόπαιδα φωνάζανε και κλαίγανε για να μπουν στο σλέπι …» Καμπανέλης, ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ

4)ΛΕΞΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=9982.0

5)«Μονάχα ένα σλέπι, φορτωμένο πετρέλαιο, χτυπήθηκε στη μέση και σε λίγο η θάλασσα πήρε φωτιά, μια φωτιά που απλωνότανε πάνου στην ακύμαντη επιφάνειά της …»,ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ, Σπύρος Γιαννάτος (1918-1991)

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s