1977: Η κατάργηση 12 οικισμών του Δήμου Αιγίνης-για όλα φταίνε οι …αρχαιολόγοι και οι …καλλιτέχνες της Αίγινας

Για το μεγάλο σάλο που επικράτησε με τη δημοσίευση της κατάργησης 12 οικισμών του δήμου Αίγινας μας πληροφορεί η επερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Παπασπύρου, που δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο της εφημερίδας «Βήμα της Αίγινας»

«Στις 14 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση του αναπληρωτή Νομάρχη Πειραιώς Π. Γερογιάννη που καταργεί δώδεκα οικισμούς της περιοχής του Δήμου της ΑΙΓΙΝΑΣ. Η απόφαση αυτή φέρνει τον αριθμό 265868/12.1.75 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 14 του Μάρτη και κοινοποιήθηκε στο Δήμο την 12 Απρίλη δηλαδή μια μέρα πριν εκπνεύσει η νόμιμη προθεσμία για να μη μπορέσει ο Δήμος να ασκήσει προσφυγή που προβλέπεται από το Νόμο μέσα σε30 μέρες…»

Η απόφαση έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς αφού από αυτήν επικρέμεται το οικιστικό μέλλον της Αίγινας. Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την ανάκληση της απόφασης και η οποία φαίνεται να είναι κοινό αίτημα, προκαλώντας κινητοποίηση, προχώρησε το ζήτημα και σε άλλα θέματα: «Τη μέρα της κινητοποίησης η επιτροπή βρήκε την ευκαιρία και έβγαλε ένα υπόμνημα στο όνομα όλων των κατοίκων της Αίγινας και το έστειλε προς τις δημόσιες υπηρεσίες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικισμού κ.α.

Το υπόμνημα είχε 4 αιτήματα.

Από αυτά μόνο το πρώτο αναφερότανε στην ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση των οικισμών.

Τα άλλα τρία αιτήματα ήταν:

Επέκταση των οικισμών, περιορισμός της Αρχαιολογικής, λειτουργία των νταμαριών… Ποιος της έδωσε αυτό το δικαίωμα; … η επιτροπή συστάθηκε με υπόδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδική αρμοδιότητα να συντονίσει τις ενέργειες για την ανάκληση της απόφασης κατάργησης των οικισμών. Καμιά άλλη δικαιοδοσία δεν έχει η Επιτροπή…»

Είναι φανερό πως η απόφαση κατάργησης οικισμών επιδιώκει να θέσει τέλος με έναν υπερβολικό τρόπο στην ατέρμονη οικοδόμηση που συμβαίνει έτσι κι αλλιώς σε όλη την Ελλάδα. Επί δικαίων (κατόχων μικρών ιδιοκτησιών) και αδίκων (όσων τουλάχιστον οραματίζονται το νησί ένα απέραντο μπετόν). Τα αντανακλαστικά της αιγινήτικης τρόικας του μπετόν όμως ξεπερνούν αυτήν την απόφαση. Μιλούν για την καταστροφική επέκταση των οικισμών, για τον περιορισμό της ‘’κακιάς’’ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (αν μπορούσαν θα έχτιζαν και στην Κολόνα ή στα ερείπια της Αφαίας ένα ωραίο ξενοδοχείο) και την επαίσχυντη λειτουργία των νταμαριών που έγδαραν το ιστορικό και φυσικό τοπίο της Αίγινας όλα τα χρόνια λειτουργίας τους, πουλώντας χώμα που φύτρωνε στις πλάκες των οικοδομών. Για την επιτροπή αυτή, επίσης, αυτοί που φταίνε είναι οι …καλλιτέχνες. Ίσως είναι από τις πρώτες συγκρούσεις που διεξάγονται στο νησί με αυτά τα υποκείμενα. Της βαθιάς Αίγινας και των καλλιτεχνών: «…Ο κ. Μαργαρώνης εξέφρασε τη λύπη του για τις εκδηλώσεις μερικών την Παρασκευή οι οποίοι  έβριζαν με τα πιο χυδαία λόγια τον κ. Νικολάου και τον κ. Σκαρπαζέλο, αναγνωρισμένους φίλους του νησιού μας.  Ο κ. Αλεξίου είπε ότι αν δεν μπαίναμε μπροστά εμείς να τους κρατήσουμε θα πήγαιναν στο σπίτι του να τον λιντσάρουν. (ΣΣ: Ο κ. Αλεξίου ξεχνάει ότι την Κυριακή 24.4.77 σε συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου είπε και έγραψε παρουσία όλων: «…και ο λαός της Αιγίνης να συγκεντρωθή διαμαρτυρόμενος εναντίον της αποφάσεως και αυτών οι οποίοι παρεκίνησαν τους αρμοδίους αποκτώντας εις την Αίγινα κυριαρχικά δικαιώματα αγοράζοντας ένα κομμάτι γη και θέλουν να μας επιβάλλουν τας καλλιτεχνικάς των αντιλήψεις. Όχι κύριοι είστε φιλοξενούμενοι στο τόπο μας και δεν θα επιτρέψουμε να τον κάνετε ησυχαστήριό σας»)…»

«Βήμα της Αίγινας», Σάββατο 14 Μάη, τιμή Φύλλου 4 δρχ. Χρόνος Δ΄, Αριθ. Φύλλου 50

Σχολιάστε

Filed under Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s